Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Pensionärer får för lite i plånboken – här har kollektivavtalet har en viktig roll

Med anledning av Marcus Backholm Bohlins ledare "Pensionen är ingen basinkomst – ett helt liv av arbete ska märkas i plånboken".

Vi håller med om att det allmänna pensionssystemet inte håller måttet när det gäller ersättningsnivåerna. Även om vi lägger på tjänstepensionen så kommer de framtida pensionärerna inte att ha rimliga ersättningsnivåer, precis som Marcus Backholm Bohlin skriver.

Det gör att kollektivavtalet får en allt viktigare roll för individens framtida pension. Unionen har därför under lång tid metodiskt arbetat för att privatanställda tjänstemän ska få utökad avsättning samt förstärkt möjlighet att gå ner i arbetstid när man närmar sig pensionsåldern (det vill säga ett flexibelt avslut på arbetslivet, vi kallar lösningen flexpension).

Det är viktigt att arbetsmarknadens parter tar ansvar och fortsätter att utveckla pensionssystemet men också kollektivavtalet och den svenska modellen. Flexpension är något vi tror på, vi har drivit frågan i många år och i dag finns flexpension i alla våra kollektivavtal. Förhoppningsvis tar även andra fackförbund och arbetsgivarparter vid och hittar liknande lösningar för sina branscher eller medlemmar.

För dig som anställd – en av de viktigaste sakerna du kan göra för att få en bra pension är att arbeta för ett företag som har kollektivavtal.

Anna-Karin Moberg, regionchef Unionen Mellannorrland

■■ Här kan du enkelt skicka in insändare och debattartiklar

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel