Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Skrämmande förslag om militärnärvaro – har ni glömt skotten i Ådalen?

Replik på Polisen går på knäna – nu behövs ett samarbete med polisen, ST 8/11.

Moderaternas utspel om att polis ska ersättas med militärnärvaro är både skrämmande och historielös. Framför allt för oss i Västernorrland. Det var här den svenska arbetarrörelsens största tragedi utspelade sig 1931. Skotten i Ådalen var en direkt följd av en så kallad ”militär avlastning av polisen” som Moderaterna nu föreslår.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nu verkar Moderaterna ha glömt läxan vi lärde oss av denna tragiska händelse. Militären är till för att skydda rikets säkerhet mot angrepp på den svenska staten och vid andra extrema krissituationer. Endast då kan polisiära och militära uppgifter sammanfalla. Militären ska inte vara ett medel mot den inhemska befolkningen.

Vi socialdemokrater tycker att polisen ska ha tillräckligt med resurser för att på egen hand klara av sina arbetsuppgifter. Vi föreslår därför den största satsningen på polisen på 2000-talet. Vi ska skapa fler utbildningsplatser och ge högre löner till den svenska poliskåren.

Socialdemokraterna vill göra Sverige tryggare. Vi rättar till den ojämlikhet och oordning som bredde ut sig under Moderaternas åtta år vid makten och som nu ligger till grund för många av de problem vi i dag ser polisen stå inför. Vi ger mer pengar i plånboken till barnfamiljer och pensionärer. Moderaterna föreslår i stället fler skattesänkningar för de rika och ett första steg i en militarisering av civilsamhället.

Moderaterna talar om att ”mobilisera samhället mot kriminaliteten”. Vad de faktiskt föreslår är en konstant militär närvaro i civilsamhället och en politik byggd på större klyftor. Är Moderaterna så historielösa att de har glömt vart sådan politik leder?

Folket i Västernorrland känner väl till de tragiska händelserna från Ådalen 1931. Vi socialdemokrater förstår vad vi har lärt oss genom den händelsen. Trygghet skapas av polis, social jämlikhet och rättvisa arbetsförhållanden. Inte ofinansierade skattesänkningar och militärnärvaro.

Susanne Eberstein (S) riksdagsledamot i Justitieutskottet

Ingemar Nilsson (S) riksdagsledamot och ledamot regionpolisrådet

Läs också:

Polisförbundets ordförande: Måttet är rågat – nu har jag gjort mitt som polis

Regeringen prioriterar tryggheten – största polissatsningen under 2000-talet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel