Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Stiftet blundar för strukturförändringens negativa effekter på arbetsmiljön

Svar på debattartikeln: " Stiftet svarar: Inte klarlagt att arbetsmiljön blir sämre – och stiftskansliet sväller inte".

I forskningsrapporten om arbetsmiljön efter genomförda strukturförändringar i kyrkan, så ger forskarna Hansson & Hansson uttryck för forskningens grundregel: Vi kan inte veta något om det vi inte undersökt. Därför formulerar de sig på ett sådant sätt att forskningen är bunden i tid och rum samt att det möjligen är rimligt att anta att den upplevda bristfälliga arbetsmiljön också är relaterad till tiden före sammanläggningarna, men detta kan vi inte veta något om. Detta är den empiriska forskningens premiss.

Forskarna är mycket försiktiga med att blanda in tiden före sammanläggningarna eftersom de inte undersökt den. Stiftet tycks dock vilja fokusera på just detta. 

Vi läser i forskningsrapporten att de deltagare som ingick i intervjustudien relaterar upplevelserna om den försämrade arbetsmiljön till strukturförändringen. Därför måste enkäterna förstås i relation till intervjuerna. Intervjuerna ger de kvalitativa dimensionerna i rapporten och användas för att förstå enkäterna. Det är tanken med forskningsdesignen.    

Denna forskningsrapport är det bästa vi har just nu och den ger oss möjlighet att bättre förstå strukturförändringen. Helt uppenbart blir arbetsmiljön påverkad till det sämre även om arbetstagare känner arbetsglädje.

Stiftet tycks vilja rikta strålkastarljuset på tiden före strukturförändringen och grumla forskningsrapportens viktigaste budskap om försämrad arbetsmiljön.

Stiftet skriver inte något om kvinnorna som mår sämst av strukturförändringen vilket forskningsrapporten också visar. Varför skriver ni inget om detta?     

Jan Grimell, teologie doktor, präst i Örnsköldsviks församling

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs även: Arbetsmiljön blir sämre och stiftskansliet i Härnösand sväller – kvinnliga präster extra utsatta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel