Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Systembolaget räddar liv och har ett oslagbart sortiment

Replik på Avskaffa Systembolaget – med otillgänglighet kommer merköp, ST 17/10.

Jan Fredriksson vill avskaffa Systembolagets monopol på alkoholförsäljning. Han har tre argument för detta. Systembolagets service varierar över landet. Dålig tillgänglighet leder till merköp och Norge och Finland har mindre strikta regler.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sanningen är dock att just Systembolaget och dess monopol på alkoholförsäljning är en av de viktigaste orsakerna till att Sveriges alkoholkonsumtion är relativt låg, i ett europeiskt perspektiv. Enligt WHO:s statistik från 2014, som är den senaste som finns tillgänglig, låg Sverige på plats 34 av de 51 länderna i WHO:s Region Europa. De länder som låg lägre än Sverige var Norge, Island och Italien, plus ett antal länder med stor del muslimsk befolkning, samt Israel. Om alkohol såldes i livsmedelsbutikerna skulle alkoholkonsumtionen, och därmed alkoholskadorna, öka med 15–30 procent enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Sanningen är också att just Systembolaget garanterar en service när det gäller möjligheten att köpa alkohol ur ett ytterst välsorterat sortiment som knappast har någon motsvarighet i världen. En privatiserad alkoholförsäljning skulle förvisso öka tillgängligheten till alkohol i de större orterna. Men sortimentet skulle bli mindre, och utanför tätorterna skulle möjligheterna att köpa alkohol bli sämre.

Därför ska vi slå vakt om Systembolagets monopol. Gårdsförsäljning skulle hota det monopolet, enligt EU:s konkurrensregler. Och utan Systembolaget skulle de små gårdsproducenternas försäljning minska betydligt. I dag kan deras produkter beställas kostnadsfritt över hela landet. Utan Systembolaget skulle de bara kunna köpas på den egna gården.

Björn Abelsson

Läs även:

Gårdsförsäljning är en fara för monopolet

Utmana en bartender eller be matbutiken ta in din alkoholfria favorit – upplev Sober October

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel