Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Timrå förtjänar sin plats i företagsklimatsrankningen

Susanne Sjöstedt ondgör sig över Svenskt Näringslivs årliga ranking av kommunernas företagsklimat. Hon skriver att organisationen är en lobbyorganisation som årligen spenderar 100-tals miljoner kronor på att få en samhällsutveckling som går i en för den, önskad riktning.

Därtill upprörs Susanne Sjöstedt över att hon tycks vara ensam om att se och förstå att deras ranking är ett led i denna strävan. Men nej Susanne, du är inte den enda som ser och förstår hur det ligger till i denna sak. Tvärtom!

Det är uppenbart för alla och envar att undersökningen är ett led i organisationens arbete för att få äga problemformuleringsprivilegiet i dessa frågor samt förskjuta värdedominansen höger ut.

Varför skulle annars en relativt sätt hög skattenivå och frånvaron av friskolor verka negativt för exempelvis Timrås möjligheter att placera sig högt i denna kommunranking. Vi kan tycka vad vi vill om den, men fakta är att den absoluta lejonparten av landets kommuner utgår från densamma när de värderar sitt företagsklimat samt har den som mätverktyg när de arbetar med att förbättra det.

Nåväl; att Timrå hamnar på 1:a plats i Västernorrland, 2:a plats i Norrland och 35:e plats i riket är naturligtvis ingen slump. Sedan början av 2000-talet arbetar vi uthålligt och medvetet för att få ett bra företagsklimat.

Bärande i detta är en ständig dialog med företagen, lyhördhet inför deras behov samt en företagsservice som är tydlig och effektiv. Och därför placerar sig Timrå på 6:e plats i riket vad det gäller de lokala företagens betyg på det lokala företagsklimatet, och på 4:e plats vad det gäller service till företagen. Betyg som på intet vis går att avfärda.

Vidare är Susanne Sjöstedt oförstående inför det att Timrå ”...bedöms ha bättre kommunikationer (vägnät, tåg och flygförbindelser) än nästan alla andra kommuner i Sverige.” I hennes värld är denna bedömning, otroligt nog, någonting negativt och djup problematiskt. Att glädjas och se möjligheterna med detta tycks inte vara ett alternativ.

Faktum är att i Timrå hittar vi, bara minuter från centrum och de stora industriområdena; en flygplats, tre djuphamnar, E4 och järnväg med industrispår i samtliga industriområden. Så ja, utifrån ett näringslivsperspektiv förtjänar vi dessa placeringar.

Avslutningsvis vill jag passa på att bjuda in Susanne Sjöstedt till Timrå, dels för att ta del av vårt arbete med företagsklimatet i kommunen. Dels för att på ort och ställe studera de kommunikationsmöjligheter som finns här. Varmt välkommen Susanne!

Stefan Dalin (S)

Kommunstyrelsens ordförande Timrå kommun

Svar direkt:

Stefan Dalin läser en ledartext som kritiserar bristerna i Svenskt Näringslivs metoder för att rangordna kommuners företagsklimat som kritik mot Timrås arbete med detsamma och som en anklagelse från ledarsidan att Timrå inte förtjänar en upphöjd plats i rankningen.

Det är självklart inte så. Timrå kommun skulle helt säkert stå sig mycket väl i en undersökning av företagsklimat som inte var så uppenbart ideologiskt vinklad och bristfälligt utformad som Svenskt Näringslivs.

För det är ju som sagt det kritiken år efter år efter år handlar om – metodik, frågeställningar och viktningar av frågor och svar. Självklarheten att låg kommunalskatt och privatisering av kommunal verksamhet är "företagarvänligt".

Inte heller ifrågasätter ledarsidan vikten av gott företagsklimat i kommunerna och av insatser och engagemang från politiskt håll. Men en framgångsrik kommun i det avseendet är förstås den som letar svar hos de lokala företagarna istället för i en tämligen poänglös kommunrankning.

Susanne Sjöstedt

Politisk redaktör (S)