Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Vård med hög kvalitet från personal som känner stolthet över sitt arbete

Annons

Replik på Bättre att utveckla än att avveckla i vision år 2020, ST 10 december.

Leif Söderberg frågar sig om Socialdemokraterna i landstinget inte vill behålla kompetensen inom landstinget och vilken framtidsvision vi har för organisationen. Söderberg skriver vidare att han upplever att vi vill minska resurserna på Sundsvalls sjukhus och skicka fler patienter till Umeå.

Socialdemokraterna prioriterar personalpolitiken och har i såväl landstingsplan som valprogram och de återkommande dialogerna lyft fram behovet av att rekrytera, behålla och utveckla kompetens inom och till landstinget. Som ett exempel på åtgärder inom området har vi i majoritetspartierna inlett arbete med kompetenstrappor för sjuksköterskor och andra yrkeskategorier. Vi har kontinuerligt dialoger med fackförbunden för att identifiera nya möjligheter och samtal kring problem och lösningar. Vi försöker synliggöra de förmåner som personal kan få vid viss vidareutbildning. Så sent som den här veckan publicerades en annons om att sjuksköterskor får möjlighet att med studielön vidareutbilda sig till röntgensjuksköterska. Ett arbete pågår också med att se till att ha rätt personalkategori på varje arbetsuppgift. Där vill vi minska den tid högutbildad medicinsk personal ska behöva ägna åt administration, för att i stället ägna mer tid åt patienterna.

Sundsvalls sjukhus är ett av tre sjukhus i länet och precis som de två andra behöver kostnads- och resurseffektivitet ha hög prioritet där, parallellt med att erbjuda god vårdkvalité och hög patientsäkerhet. Det råder ingen skillnad i hur sjukhusen behöver se över sina löpande kostnader och minimera avvikelser som negativt påverkar landstingets långsiktiga ekonomi. Det finns ingen ambition från vår sida att med dessa prioriteringar på något sätt försämra vården i Västernorrland. Att skicka patienter till riks- och regionsjukvård ska bara göras där vi har svårt att nå högsta kvalité för operationer och ingrepp som sker sällan. Vi anser, liksom modern forskning och aktuella studier, att vården ska koncentreras på ett sätt som ska säkra bästa kvalité till länsinvånarna. Det kan för patienten innebära att resa till Umeå eller Uppsala, precis som du beskriver, men är helt i linje med vår idé om att patientens säkerhet och vårdens kvalitet går först.

Här kan också nämnas att det sedan flera år bedrivs ett aktivt arbete på Sundsvalls sjukhus med att ta hem viss vård som vi tidigare skickat till regionsjukvård. Kostnaderna för regionsjukvård är heller inte högre i år än förra året, trots prishöjningar.

Vår framtidsvision för organisationen är tydlig. Den ska erbjuda högkvalitativ vård till länsinvånarna, ha ett starkt utvecklat samarbete inom länsklinikerna, över alla tre sjukhusen, och medarbetarna ska kunna känna stolthet över sitt arbete och sin arbetsgivare.

Erik Lövgren (S)

Landstingsråd

Ewa Back (S)

Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel