Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Vi måste stärka försvaret av demokratin

Morgan Olofsson (L) svarar på ledaren Upp-och-nedvända världen när SD är de enda som vill stoppa inskränkningar i yttrandefriheten:

Sofia Mirjamsdotter har helt rätt i det orimliga att jag, Liberalerna och flertalet av de andra partierna inte hårdare kritiserar farorna med regeringens proposition att ändra tryckfrihets- och yttrandefrihetslagen. 

Det är också orimligt att vi inte hårdare kritiserar den statliga utredning (SOU 2017:70) som föreslår att svenska journalister som följer svensk trupp i utlandet kan göra sig skyldiga till utlandsspionage om de rapporterar om ett annat lands krigsförbrytelser.

Det kanske allra mest orimliga är dock att svenska politiker inte tar ett samlat grepp om mediepolitiken i denna tid då USA:s president Trump, Ungerns premiärminister Orban och de andra auktoritära krafterna först ger sig på medier och journalister. I stället kommer enskilda förslag som de ovan och en ny modell för att finansiera SVT och SR samt ett litet förändrat presstöd. 

Denna kortsynthet riskerar de fria medierna och därtill kan flera av förslagen bli förödande vapen i händerna på en auktoritär regim. Det är hög tid att tvärtom stärka försvaret av demokratin genom att ta ett samlat grepp om såväl mediepolitik som rättsväsende.

Morgan Olofsson, riksdagskandidat för Liberalerna