Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Replik: Viljelöst får stå för er – vi vill förbättra kvaliteten och öka bemanningen i äldreomsorgen

Replik på L: 30 miljoner är inte en satsning på de äldre – det är oansvarigt i tider av underskott, ST 16 oktober.

Det är roligt att Liberalerna verkar glädjas åt den 30-miljonerssatsning på äldreomsorgen som vi i majoriteten presenterade för ett tag sedan. Men tyvärr verkar det som om Liberalerna har missförstått den politik vi under den senaste mandatperioden har bedrivit i socialnämnden, och att de fått många av våra förslag om bakfoten.

Vi har gått igenom en lång och otroligt tuff resa för att komma tillrätta med den svåra ekonomiska situation som socialnämnden befann sig i efter valet 2014. Vi har fortfarande en lång bit kvar till att nå en bra ekonomisk balans, men alla rapporter visar att vi är på rätt väg. Dessutom är ju också några av de beslut som Liberalerna nämner i sin insändare en del i vårt arbete att skapa långsiktiga strukturförändringar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Liberalerna efterfrågar visioner från oss i majoriteten och våra visioner berättar vi såklart gärna om. Vår vision är att alla äldre i Sundsvall ska känna sig trygga med att få den vård och omsorg man behöver. Det är också därför vi skjuter till 30 miljoner kronor extra årligen (inte bara under valåret, ska poängteras) till äldreomsorgen för att bland annat öka bemanningen. Det är därför vi bygger nya särskilda boenden och trygghetsboenden för att täcka upp behoven. Det är därför vi ökar inflytandet för vårdtagarna över sina insatser. När vi styr satsar vi på välfärden. Liberalernas stora visioner, å andra sidan, verkar som de själva beskriver det vara "att se över schematekniska lösningar och samverkansformer mellan enheter" – samtidigt som man i sin egen skuggbudget vill dra ner pengarna till socialnämnden.

I likhet med Liberalerna tror inte heller vi i majoriteten att alla problem löser sig bara man skjuter till mer pengar. Därför har våra satsningar varit villkorade, riktade och haft som syfte att utveckla verksamheten eller att genom förebyggande arbete spara pengar på sikt. Genom vår senaste satsning på 30 miljoner årligen till äldreomsorgen kommer vi kunna förbättra kvaliteten för vårdtagarna och höja personaltätheten. Om Liberalerna vill kalla det "viljelöst" får det stå för dem.

Malin Larsson (S)

Ordförande socialnämnden i Sundsvall

Läs även:

30 miljoner ska satsas på äldreboenden i Sundsvall under 2018

S, MP: Landstingets egen personal ska få en bättre vardag

Jag tar hellre en varm hand än en dator när jag blir dement

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel