Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resan blev målet

Året är snart slut och så även vår följetong med trion som under året kämpat med sin livsstilsförändring. Nu är det dags att summera. Så här har det gått.

Jeanette Sundeborn, Mia Lyth och Anna-Karin Jonsson har med olika sorters metoder och olika förutsättningar jobbat mot samma mål. Att gå ned i vikt och förändra sin livsstil. Alla har de sett resultat av sitt kämpande, men det har kanske inte blivit precis som de tänkt sig.

– Jag har inte nått mitt tänkta mål, och det beror väl mest på att jag var för optimistisk. Jag har dessutom fuskat mer än jag trodde jag skulle göra, jag har haft en svacka. Men jag är nöjd, jättenöjd, säger Jeanette Sundeborn.

Jeanette körde i gång ganska hårt med Viktväktarnas metod och valde att först fokusera på att lära sig äta rätt, för att senare ta tag i träningen. Något som hon i efterhand tycker var klokt.

– Det hade blivit alldeles för mycket om jag gjort allt på en gång. Jag vägde ganska mycket när vi började och det är inte roligt att träna när man har mycket övervikt. Jag valde att ta det i min takt. Nu när jag har koll på kosten så har jag valt att börja lägga fokus på träningen, säger hon.

– Jag valde ju i stället att köra i gång stenhårt på en gång. Visst, det var skitjobbigt i början, men det gick vägen, säger Anna-Karin Jonsson.

Hon började äta strikt enligt LCHF, och såg ganska snabbt resultat. Hon hade påbörjat sin viktnedgång innan hon började figurera i ST:s serie och har tappat nästan 30 kilo på ett år. Men den första tiden med den nya dieten var enormt tung.

– Det var fruktansvärt att bli av med sockerberoendet. Jag fick ont i huvudet, jag frös och var irriterad. Det var svårt att vänja av kroppen både socker och kolhydrater, berättar Anna-Karin.

Men när hon väl kommit förbi det så gick det bra. Hon tror att många som är skeptiska när de testar LCHF är det just på grund av att den första perioden är jobbig, men efteråt rullar det på menar hon.

Mia Lyth är också nöjd med sig själv. Hon har med hjälp av World of shape och olika träningsappar lyckats tappa runt 14 kilo.

– Det har varit svårt att behålla fokus under semestern och resor, när det inte är vardag. Och det har varit svårt att komma tillbaka om man gett vika någon gång under resan, säger Mia.

Något som också Jeanette håller med om.

– Det svåraste för mig har varit just det. Att jag har så dålig karaktär, speciellt när jag är ensam hemma. Men det har varit bra att ha ett mål, som de belöningar jag gett mig själv efter olika milstolpar. Men det har inte varit lätt, säger Jeanette.

Alla tre har fått reaktioner på att de varit med i ST:s serie. Både kända och okända har kommit fram och antingen ställt frågor eller tyckt till om tjejernas resa. Och visst har hela grejen med att vara med i tidningen motiverat tjejerna att fortsätta köra och kämpa på, men ingen av dem tror att de hade gett upp om de inte varit med i tidningen.

Anna-Karin nådde sitt mål att gå ner till 53 kilo redan i slutet av sommaren. Jeanette har en bit kvar på sitt mål på 65 kilo som hon satte upp i vintras, och Mia har fyra kilo kvar till sitt. Men när vi träffas är det en stund kvar av 2013.

Alla tre är överens om att målet kanske inte är det viktiga. I alla fall inte nu. Utan det är resan som varit – eller i alla fall blivit – målet.

– Det har blivit en livsförändring, allt det här. Man har fått koll och vet vad som krävs. Och just därför så kommer jag att fortsätta på den här banan, säger Jeanette.

För den som under året har inspirerats av Jeanette, Mia och Anna-Karin och går och funderar på ett stundande nyårslöfte så finns det tips att tillgå.

– Gör efter din egen förmåga. Väger man mycket så kan det vara både jobbigt och dumt att börja träna hårt direkt. Lägg om kosten och börja med korta promenader för att sedan öka. Och soffan står faktiskt kvar när du kommer tillbaka, säger Mia.

– Och det är inte synd om dig, det finns alltid undanflykter, fyller Anna-Karin i.

– Men man kan hamna i en svacka. Det gjorde jag och jag tyckte att det var väldigt synd om mig själv. Men då det gäller att försöka komma ur det. Då är det bra om man kan prata med någon och bli peppad, svarar Jeanette.

Alla tre är överens om att det har varit en positiv resa, och även om resan i ST tar slut så kommer de ändå att fortsätta. På olika sätt, med olika förutsättningar, men mot samma mål.