Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resandet minskar något för Norrtåg

Resandet med Norrtåg minskar totalt med 5 procent under första halvåret jämfört med 2014.
Själva pekar Norrtåg på att det finns ett samband mellan brister i infrastrukturen och försämrade resandesiffror.

Det är i delårsrapporten för kvartal 2 som Norrtåg berättar om vikande siffror för antalet tågresenärer. På sträckan Sundsvall–Östersund–Trondheim har Norrtåg under första halvåret haft ett tapp på 10 procent jämfört med samma period 2014. En förklaring som nämns är att Norrlandslänen tog ett gemensamt beslut om att begränsa resandet på skolkort till två resor per vardag.

På sträckan Umeå–Sundsvall har man en svag ökning av antalet resenärer med 2 procent. På samma sträcka har man samtidigt haft problem under maj och juni med ERTMS-signalsystemet, vilket har orsakat hastighetsnedsättningar. Det här har haft en negativ effekt på resandet, eftersom punktligheten försämrats. På samma sträcka har vart fjärde tåg (24 procent) inte kommit fram i tid, det vill säga inom fem minuter efter ankomsttiden enligt tidtabellen.

Största minskningen på en sträcka har Norrtåg haft på Luleå–Umeå, som haft en minskning med 32 procent. Det förklaras med ett rälsbyte på sträckan Bastuträsk–Boden, vilket gjort att man minskat antalet dubbelturer från tre till två stycken.