Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Resor till Zanzibar allt vanligare inom Sundsvalls kommun – två projekt väcker frågor

Resorna till Zanzibar har blivit vanligare inom Sundsvalls kommun. Något som får många att höja ögonbrynen och diskutera kostnader.
Det pågår nu två olika projekt. Ett skolprojekt som slutar i år och ett kommunprojekt som startat i år och ska pågå i två år.

Annons

Trevor Fisher, rektor på Sundsvalls gymnasium, är den som dragit i gång projektet med kommunen Makunduchi.

– Skolprojektet startade 2011. Nu är det sista resan dit som genomförts, tolv elever och tre lärare från Sundsvalls gymnasium och Mikael Elias. Den här resan kostade 75 000 kronor för Sundsvall.

Han är övertygad om att de elever som deltagit har fått en stor socioekonomisk insikt under projektets gång. Det är ett Atlasprojekt som finansieras till hälften av kommunen, den andra delen står EU-kommissionen, Nordiska ministerrådet, Sida och svenska staten står.

Eleverna här har samlat in pengar till olika projekt i Makunduchi genom olika aktiviteter och 300 mobiltelefoner har samlats in och skänkts.

Läs om: Elevers engagemang

Nu är det solceller som har skänkts dit för insamlade medel, de sex skolorna i kommunen får disponera dem och låna ut till de mest behövande.

– Kommunprojektet är helt Sidafinansierat. Nu har vi kartlagt hur de arbetar med skolan, tittat på hur de arbetar för att förbättra resultaten. Vi har träffat skolstyrelser och rektorer för de sex skolorna, säger Trevor Fisher.

Läs även: Politikerresan till Zanzibar

Något som imponerat är de kvinnoprojekt som bedrivs. Kvinnoklubbar arbetar på att bygga upp kvinnors självkänsla, de arbetar med vetenskap, ekonomi, matematik och teknologi. De syftar också till att få fler flickor och kvinnor att studera.

– Det är ett intressant sätt att arbeta på som vi ska försöka implementera i Sundsvall för att få pojkar mer studiemotiverade. Jag är jätteoptimistisk.

I Makunduchi är syftet att bygga upp socialkapitalet.

– Allt handlar om resultat där, de är trötta på prat. De tycker att de behöver så mycket och jag försöker förklara att det inte bara handlar om resurser. Finns det en mycket bra lärare kan den personen arbeta på flera skolor. De behöver titta med nya ögon på saker och det är inte alltid lätt.