Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Campingfantastens smultronställen

/
  • I Berlin finns många historiska landmärken, som vid Brandenburger Tor, där öst och väst möttes en gång.
  • Holländska blomsterfält gör gammal som ung glad.   Foto: Anna Nahabed/Shutterstock.com
  • Dubrovniks gamla stadsdelar är en upplevelse, menar Catharina Höglund.   Foto: Shutterstock.com
  • Catharina Höglund.   Foto: Privat

Catharina Höglund har campat i närmare fem decennier och övernattar på resande fot runt 100 nätter per år. Här delger hon några av sina smultronställen.

Annons

När semestern närmar sig är det många som lockas av havets brus, men när det gäller camping tycker Catharina Höglund att kusten är överskattad. Hon vill slå ett slag för det inlandsbelägna.

– Den svenska sommaren och de röda stugorna… Att åka runt Siljan, säger hon med en längtansfylld suck och förklarar att Sverige är unikt, eftersom varje stad sommartid har en camping.

– Så är det inte på kontinenten. Där beror det mer på naturen, säger hon.

Höglund är en globetrotter och berättar att hon besökt alla svenska städer och alla Europas länder utom Albanien. Det har även blivit åtskilliga flygresor till andra kontinenter, men det är campingresorna som varit de allra bästa.

– Med husvagn, husbil eller tält stannar du precis så länge du vill på en plats. Och naturen är alltid nära.

Catharina Höglund är sedan 1971 medlem i Caravan Club, Sveriges största campingklubb. Varje år bjuds föreningen in till ett internationellt läger, FICC, för möta campare från andra länder och för att få lära sig om både platsen och värdlandet. 25 gånger har hon och familjen deltagit i sådana läger runt om i Europa.

Tillsammans med maken Lars-Åke har hon genom artiklar och möten i tidskriften Husvagn & Camping alltid försökt inspirera andra att ge sig ut i Europa.

– Vinvägen i Alsace, det vill säga "La Route des Vins", är en favorit. En annan är trakterna runt sjöarna Lago Maggiore och Gardasjön, fantastiskt vackert!

En stor behållning är en cykeltur på den campingtäta franska ön Ile de Ré. Riktigt härliga minnen ger sensommarbesöket på den skotska ön Islay, liksom vårresan till Holland, där hon och maken cyklade bland blomsterfälten. För att inte tala om promenaden på stadsmuren i gamla Dubrovnik! Norge med sina fjordar och fjäll väcker starka känslor, precis som den långa resan till Nordkapp och Lofoten. Hon betonar att stadscamping är underskattat och hon framhäver gärna en stad i Europas mitt.

– Berlin! Där finns så mycket nutidshistoria – om två onda sidor, fascismen och kommunismen. Det är jättespännande. Den är en levande stad med parker, sjöar och gott om camping.

Hon tipsar om, och påpekar vikten av, att ha tydliga kartor. Att endast resa med GPS kan "toka till det ordentligt".

– Skaffa dig även handböcker om campingplatser, de är inte alltid skyltade som vi tror. Och åk aldrig utan kontanter.

Mer läsning

Annons