Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkelt att segla i Odysseus farvatten

/
  • Hamnarna är vänliga och billiga. Ofta kan du stanna vid ett fiskeläge och passa på att få fisk på tallriken till middag.   Foto: Privat
  • Det gäller att komma tidigt på morgonen till paradisstranden på Zakhyntos. Sedan fylls den med solbadare.   Foto: Privat
  • Fyra vuxna och fyra barn samsades på segelbåten. Oscar Dalmalm passade på att slipa volttekniken.   Foto: Privat
  • Solnedgång i Loutraki som ligger strax norr om Korint.   Foto: Privat
  • Maria och Thomas Dalmalm tog med sig barnen och bästa vännerna på seglaräventyr i Grekland.   Foto: Privat

Det sägs att seglar man en vecka i Grekland så finns det ett grund att akta sig för. Lättnavigerat är alltså bara förnamnet. Thomas Dalmalm tog med sig familjen och vännerna för att uppleva den enkla och fria seglingen.

Annons

En gemensam semesterresa med sina goda vänner hade Thomas Dalmalm och hans familj bestämt sig för att göra, frågan var bara vart.

– Vi googlade paradisstränder, och en bild på Shipwreck Beach på den grekiska ön Zakynthos dök upp, säger Thomas Dalmalm.

Höga klippor som omfamnade en kritvit strand intill ett turkosblått hav, och så det fantasieggande vraket som låg där som en påminnelse om havets väldighet och kraft. Till Navagio, som stranden egentligen heter, kan man bara ta sig via båt.

– Vi beslutade oss för att segla dit.

Att det bara var Thomas som visste hur man hanterar en segelbåt var inget hinder. Pappan i den andra familjen bestämde sig för att också skaffa sig ett förarbevis och satte igång med studierna under våren.

– Jag har seglat i Grekland förut och det är fantastiskt. Hamnarna kan vara små fiskelägen och kostar oftast inget eller väldigt lite i hamnavgift.

I juni flög de fyra vuxna och de fyra tonårsbarnen till Aten. Där hyrde de en bil till Lefkas för att hämta båten. Att komma ut ur hamnen var något som Thomas var lite orolig för. Han såg framför sig hur det skulle vara knökfullt och kaosartat.

– Som tur var hade jag ringt upp uthyraren och sagt som det var. Då guidade de mig in på Google Earth och där kunde jag faktiskt se båten och hur jag skulle styra för att komma ut. Det var inte så komplicerat och det gjorde mig lugn.

För att vara på den säkra sidan hade Thomas och hans sällskap stakat ut tre olika rutter. Skulle de komma överens med båten, och skulle de komma överens med varandra? Allt visade sig fungera perfekt, så de styrde kursen mot paradisstranden som var själva målet.

– Vi kom dit på förmiddagen och la ankar för att simma i land. Det var precis så vackert som på bilderna, och vi var alldeles ensamma … tills det plötsligt kom en jättestor båt och la till. Från landgången vräkte det ut hundra personer. Sedan kom en till båt med ytterligare hundra personer. Och en till.

Väl tillbaka på båten kom nästa överraskning: ankaret hade fastnat. De fann ingen annan råd än att Thomas skulle simma ned.

– Jag stoppade badbyxorna fulla med sten och dök.

På tretton och en halv meters djup lyckades han till slut få loss ankaret.

– Det är ju det bästa med segelsemester, att även om det inte blåser så händer det alltid något. Och några timmar fick vi i alla fall ensamma på paradisön.

Mer läsning

Annons