Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina fisken i Florida Keys

/
 • Havet och vädret bidrar till Florida Keys dragningskraft.  Foto: Shutterstock.com
 • Gatuartister bidrar till den sköna stämningen på Key West.  Foto: Tony Moran/Shutterstock.com
 • Ernest Hemingway levde och skrev på Key West mellan 1929 och 1939. Hemmet är numera ett museum som även tar hand om katter.  Foto: Andy Newman/Florida Keys News Bureau
 • Med flip flops och cykel tar man sig fram på Key West.  Foto: Joseph Sohm/Shutterstock.com
 • På Robbies Marina i Islamorada kan man mata tarponfiskar.  Foto: Bob Krist/Florida Keys News Burea
 • Personlig stil är ett signum i Florida Keys.  Foto: Fotoluminate LLC/Shutterstock.com
 • Trähusen i Florida Keys ser väldigt olika ut. På bilden ett exempel från Bahama Village på Key West.  Foto: Fotoluminate LLC/Shutterstock.com

Avslappnat, ständigt varmt och massor med läckerheter från havet. Ögruppen nedanför Florida är ett semesteralternativ för den som vill må och äta gott under hösten, vintern och våren.

Annons

Florida Keys består av ett pärlband med tusentals låga kalk- och korallöar, som i sydvästlig riktning utgår från Floridahalvön i USA. De svenska sommarmånaderna juni, juli och augusti är stekheta, annars har ögruppen ett behagligt semesterklimat året om.

Man kommer helst dit med bil från Miami. Den turen beskrivs av många som underskön. Vyerna är en lisa för själen, och i takt med att man korsar allt fler av de 42 broar som binder samman The Keys stiger den subtropiska känslan.

Mycket är udda och eget. Persongalleriet är brett. Men bohemer, barnfamiljer och miljonärer har en sak gemensamt:

– Många som söker sig hit har flip flops på fötterna, säger Elin Norlin, pressansvarig i Sverige för Florida Keys & Key West.

Den lediga stilen är med andra ord ett gångbart koncept. Man är sig själv. På land såväl som i vattnet. På den största ön Key Largo ligger undervattensparken John Pennekamp Coral Reef State Park. Där dyker och snorklar man bland 240 kvadratkilometer av mangroveträsk och korallrev.

Området är även ett mecka för den som kastar spö. Närheten till Atlanten, Mexikanska golfen och Florida Bay gör att sportfiskare kan hoppas på napp i olika typer av vatten – under en och samma dag. Att äta fisk och skaldjur är såklart ett måste under besöket.

– En av mina favoritrestauranger är Lazy Days, där man kan ta med sin egen fångst och kockarna tillagar den, säger Elin Norlin.

"Catch your cook", kallas det.

Lite längre ut ligger Marathon, som ibland kallas hjärtat av Florida Keys, där man hittar en uppsjö av matställen. En bit bort, på Robbies Marina, går man ombord på båten Capt Michael för att själv prova på fiskelyckan. Om man törs kan man också mata meterlånga tarponfiskar.

I närheten ligger Dolphin Research Center. Där ges guidade turer samt tillfällen till att bada med delfiner. Centret tar för övrigt hand om flasknosdelfiner och sjölejon, som räddats ur miserabla förhållanden eller upphittats skadade.

På Key West, den kanske mest kända ön, är det svårt att missa museet om Ernest Hemingway. På Whitehead Street levde och skrev den senare Nobelpristagaren i närmare ett decennium. Vid ett tillfälle fick han en katt, Snövit, med polydaktyli, det vill säga sex tår. I|dag huserar fastigheten ett 40-tal sextåiga djur, varav några härstammar från författarens älskling. Man kan gissa att missarna tillsammans med turistströmmen trivs som fiskarna i vattnet när det gäller utbudet av havets alla godsaker.

Mikael Nilsson/TT

Mer läsning

Annons