Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intresset för camping ökar

/
  • Man kan dra iväg när man vill. Ingen styr över ens liv. Den känslan...   Foto: Rob Vanstone
  • Många utövare campade som barn med föräldrarna, och de känslomässiga banden är djupa.    Foto: Rob Vanstone
  • Grillat är gott.   Foto: Anna Hult
  • Många campare samlar på... campingplatser.    Foto: SCR

Om man ber campare med ett ord beskriva varför just de valt sin favoritsysselsättning, så svarar nio av tio med en och samma fras: Frihet. Den sortens självständighet med husvagnar och husbilar blir allt vanligare.

Annons

Kryddor, kastruller och badkläder är packade. En sväng ut från avfarten och en högre växel senare så är krav och vardag lämnade hemmavid. Och även om färdriktningen är klar, så kan man göra spontana val. Som att ta vänster eller höger där framme i stället för att köra rakt fram. Det är inte bara en känsla. Det är en livsstil.

– Campingintresset ökar, det är tveklöst. Statusen också – det var inte så länge sedan det ansågs löjligt med husvagnscamping. Den stämpeln tror jag är på väg bort, säger Ulla Carle, chefredaktör på tidskriften Husvagn & Camping.

Många utövare campade som barn med föräldrarna. De känslomässiga banden är djupa. Andra upptäcker semesterformen när man själv blir mamma och pappa.

Det finns i huvuddrag två sorters campare: de med husbil och de med husvagn. På E4, väg 256 och annan asfalt rullar det mer husvagnar än husbilar, men den senare formen säljer bäst i landet. Ulla Carle menar att husvagnsfolket i högre grad reser mellan olika campingplatser, och att de camparna gärna håller sig inom närområdet och en radie på 15 mil. Personer med husbil kör i genomsnitt längre sträckor, styr mot storstäder på kontinenten eller till Spanien för en säsong.

Intresseorganisationen SCR Svensk Camping meddelade i våras att svenska campingplatser hyste 15 miljoner gästnätter i|fjol. Det innebar mer än en fjärdedel av alla gästnätter i hela Turistsverige. Husvagnsgästerna svarade för tre fjärdedelar av de besöken. Resten fördelades mellan husbilsresenärer, tält- och stuggäster.

Några av dessa landsvägens frihetsvurmare samlar på... campingplatser. Det skulle kunna röra sig om en ekorrmentalitet, men i högre utsträckning har det att göra med intensiva känslor.

– Man älskar att campa, som Ulla Carle uttrycker det.

Det starka patoset leder ibland till gnabb. Bland annat handlar det om ställplatser, för enklare övernattningar. Utrymmena där är snäva och en del husbilsägare tycker att husvagnar tar upp provocerande mycket plats. Motsättningarna mellan grupperna är mer eller mindre självklart och Ulla Carle pratar om ett "fånigt krig".

Annars är campingälskarna en familj som gärna tar emot nya medlemmar.

– Camping kommer inte att dö ut med 40-talisterna utan det fylls på hela tiden. Barnfamiljer är en stor grupp. Intresset går i arv, Ulla Carle.

Friheten är värd att värna om. Som alltid.

Mer läsning

Annons