Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt kloten rulla i Provence

/
  • Småbåtshamnen i La Ciotat är ett självklart turistmål.
  • Strandremsan i La Ciotat är sammanlagt sju kilometer lång.
  • Vyn från berget ned till La Ciotat väcker speciella känslor, menar boulespelaren Jimmy Bysell.
  • Boule är populärt i hela Provence, som här vid torget i Cassis vid Franska Rivieran.

Golf och fiske, museum och musik. Att odla sitt intresse under semestern blir allt vanligare. När Jimmy Bysell åker till Provence för att spela boule känner han att livet kan vara som en dröm.

Annons

Vi spelar boule på gräsmattor och stränder, i parker och efter jobbet. I Sverige finns det hundratusentals glada amatörer och runt sex tusen licensierade. Till den senare kategorin hör Jimmy Bysell. Han är frälst på sporten och besökte i fjol Provence av en stor anledning:

– Det är därifrån boulen kommer.

Han och några vänner tog sig till La Ciotat vid Medelhavets kust. I den lilla semesterstaden finns som sig bör badplatser och strandpromenader, restauranger och nattklubbsliv. Men här myllrar även av boulebanor, och det är ...

– ... spel vart man är går. Det är så otroligt varmt, fint och harmoniskt – det är som en dröm.

Att komma med bussen över bergen och se ned över La Ciotat gjorde intryck, och det är med ömhet i rösten han säger:

– Jag får en väldigt bra känsla i kroppen när jag ser det framför mig.

Jimmy kan inte säga mer än "merci" på franska, men med gester och mimik gör man sig förstådd på boulebanorna. Och har man roligt går tiden fort: Tio timmars kastande passerar i ett nafs. Semestern och solen får man på köpet. Både solkräm och hatt är nödvändiga i gasset, poängterar han.

Den gamla delen av staden tycker han är rogivande och passar för svalkande fika och avkoppling. I värmen äter han helst en lättare sallad eller fisk. Han upplever franska spelare som öppna och generösa. Visar man intresse för deras spel får man vara med och lira. Att det är fransmännens nationalsport märks, och petanque, som boule heter på originalspråket, utövas över generationerna:

– Jag som är 25 år gammal kan spela med en 70-årig man och hans tioåriga barnbarn, säger Jimmy euforiskt.

Målet för resan var även Marseille, och att delta i världens största bouletävling, La Marseillaise. Tillsammans med drygt 13 000 spelare från 20 länder kastade Jimmy och lagkamraterna Robin Johansson och Jesper Skult kula i 30-gradig värme. Deras framfart och muntra tillrop i gruset väckte så pass stor uppmärksamhet att fransk press intervjuade dem.

– Vi tycker sporten är så kul, och vi vill sprida glädje.

Närmast väntar ett nytt äventyr på den Franska Rivieran. När den passionerade trion anländer inför startskottet av årets upplaga av La Marseillaise, år siktet inställt:

– Vi vill gå längre än något annat svenskt lag gjort tidigare.

Det skulle innebära vinst i minst sex matcher. Bonne chance – det vill säga lycka till!

Mer läsning

Annons