Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med smak för London

/
  • Brixton Village och Brixton Station Road Market är två marknader med mycket mat och mer därtill.   Foto: Elena Chaykina Photography/Shutterstock.com
  • Brixton Village och Brixton Station Road Market är två marknader med mycket mat och mer därtill.   Foto: Elena Chaykina Photography/Shutterstock.com
  • Graffitin imponerar i Shoreditch, Londons kanske hippaste område.   Foto: E Q Roy/Shutterstock.com
  • Det kungliga gardet vaktar slottet i Windsor.   Foto: Cedric Weber/Shutterstock.com
  • Det medeltida Windsor Castle är ett givet turistmål.   Foto: Victor Kiev/Shutterstock.com

Den brittiska huvudstaden är det populäraste resmålet bland svenskar. Av naturliga skäl följer en strid ström av böcker om staden varje år. Vi har gjort ett nedslag bland två nyutkomna alster, som uppmanar till både strövtåg och kulinariska utflykter.

Annons

Alla researrangörer är överens. London är nummer ett när svensken vill bort. Att metropolen är ett Mecka för så många beror givetvis på alla välkända attraktioner som Big Ben och Buckingham Palace. Men orten och dess omgivningar är även föränderlig och trendsättande. Det händer alltid någonting i "The Big Smoke", och ett besök i London liknar inte ett annat. Turisterna återvänder för att insupa och förkovra sig eller för att bara få en bekräftelse: Jaså, har Covent Garden inte förändrats mer?

En kulinarisk aspekt av upptäckandets glädje tar boken "Gilla London" av kocken Alain Ducasse upp. Från centrum käkar och dricker man sig till utkanterna i alla väderstreck. Tapasstället Barrafina i Soho inleder en 200-sidig odyssé med rökerier och bagerier, fiskhandlare och kaféer, pubar och lyxrestauranger. Ställena är uppdelade i olika prisklasser, som spänner från under 15 pund till över 165 pund.

Att bläddra och äta virtuellt ger näring åt fantasin. I hippa Shoreditch får man lust att börja dagen på Breakfast Club och äta frukostburrito med chorizo, äggröra, guacamole, cheddar och het chilisås. Söderöver kan man välja mycket av allt på de båda marknaderna Brixton Village och Market Row. Enligt Ducasse kan man här "äta sig genom hela världen". Och visst är det så. London är en smältdegel med en rik palett av mat - och människor, givetvis.

För att vidga horisonten ytterligare och samtidigt bränna några kulinariska kalorier kan det vara läge att följa råden från "Londons bästa dagsutflykter" av Bosse Bjelvenstedt. Dess tolv exkursioner från "Reykjavik on Thames" leder till lika många strövtåg med apostlahästarna. Ta tåget - boken innehåller matiga sidor vad man ska tänka på före avresan - och upptäck en plats eller två under en dag. Närmaste tipset utgår från Charing Cross i centrum och ligger bara 37 kilometer bort: Windsor och Eton. Slottet och colleget är två stopp längs den sex kilometer långa promenaden, som även innefattar gotiska St George´s chapel och Storbritanniens kortaste gata, den 16 meter långa Charlotte Street.

De historiska upptäcktsfärderna är ett måste. Och kanske kan de romerska baden i Bath locka? Eller varför inte en dagsutflykt till antingen Oxford och Cambridge? De båda universitetsstäderna ligger på lagom avstånd från London.

Mer läsning

Annons