Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ölspa och leksakståg i Prag

/

När det bär av på weekendresa är Prag ett populärt val för svenskarna. Kulturen och arkitekturen har bidragit till det. Liksom ölen – som tjeckerna är omåttligt stolta över och faktiskt även badar i.

Annons

För en del låter det kanske som himmelriket. För andra som ett skämt. Men faktum är att i världens största ölland finns ett antal populära ölspan.

Det verkar dock onekligen konstigt att bada i den läskande drycken.

– Det är en väldigt annorlunda känsla. Det är varmt, 37 grader, och samtidigt dricker du kall öl. Mixen mellan varmt och kallt gör att du känner dig lite yr, säger Tereza Tomankova som jobbar på ölspat Bernard, bara några kvarter från torget i gamla stan.

Egentligen badar man inte i riktig öl, utan i dryckens ingredienser – vatten, humle, malt, jäst och örter. Med skummet ovanpå ser det riktigt inbjudande ut att ta ett dopp. Men efteråt ... borde man väl lukta som en avslagen pilsner.

– Haha, det är en av de vanligaste frågorna vi får. Vi tillsätter en olja av öl som gör att man luktar väldigt gott och som gör din hud mjukare. Det känns väldigt bra när du är klar, säger Tomankova.

Under det halvtimmeslånga badet ingår också öl – att dricka, som du tappar upp från en tapp på badtunnans kant.

– Det är medicin både invärtes och utvärtes, hävdar Tomankova.

Det sägs att ett ölbad ska vara bra för både immunförsvaret och blodcirkulationen, liksom för hy, hår och naglar.

– Fast de allra flesta kommer hit för att det är en kul grej, säger Tereza Tomankova.

Efter badet vilar man ut på en uppvärmd bädd och hela kalaset kostar runt 800 svenska kronor för två personer. För ett par hundralappar går det att lägga till massage.

Tjeckerna är omåttligt stolta över sin nationaldryck och ingenstans i världen dricks det så mycket pilsner. Enligt statistik drack man under 2013 nästan 150 liter öl i snitt per person vilket gjorde landet världsledande för 21:a året i rad. I Sverige är motsvarande siffra cirka 50 liter per år. Förmodligen hjälps dock siffrorna upp av alla turister.

Prag är ett av de populäraste resmålen för weekendresor, det finns massor att se och göra i den vackra staden. Att det dessutom är billigt lockar också.

Liksom ölen. Tar man sig bort från de värsta turiststråken kan du få en halvliter för under tian.

Ett ställe som passar bra för en vätskepaus, eller en bit mat, är Výtopna – restaurangen där det går som på räls. Där finns nämligen en 400 meter lång modelljärnväg och drycken du beställer levereras med tåg direkt till bordet. En rolig grej för både stora och små.

Prag upptäcks bäst till fots, speciellt när man ska uppleva stadsmuren och de gamla stadsdelarna.

-----

Fakta

Så tar du dig dit: Från Stockholm går det direktflyg med SAS, Norwegian och Czech Airlines. Prisexempel i mitten av juli från 1 858 kronor.

Adresser: Ölspa Bernard: Týn 644/10 och Fügnerovo namesti 1806/1. www.pivnilaznebernard.cz

Restaurang Výtopna: Václavské náměstí 56. www.vytopna.cz.

Mer info: Tjeckiska turistbyrån, www.czechtourism.com. Prags officiella hemsida: www.prague.eu.

Tre måsten i Prag:

1. Karlsbron: Prags nu äldsta bro, som går över floden Moldau, stod färdig 1402.

2. Pragborgen: Ett av världens största slott började byggas redan år 880. I gamla tider hemvist för kungar och kejsare och senare för Tjeckiens president.

3. Torget i gamla stan: Det äldsta torget i Prag har funnits sedan 1000-talet och här samlas folk på de otaliga uteserveringarna för att njuta av en kaffe eller en öl i solen. Här finns också tornet med den berömda astronomiska klockan.

Mer läsning

Annons