Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semester i filmens underbara värld

/
  • Mallorca, nästa! Lasse Åberg spelar Stig-Helmer Olsson i
  • Samuel Haus spelar killen som åker på Greklandssemester i
  • Semester är en synonym till missöde. Claire Wikholm och Rolf Skoglund spelar äkta par i
  • Badstrand med risk för bett i
  • Finns det hjärterum, så finns också stjärterum i komedin
  • Väninnor i vått och torrt. Lottie Ejebrant och Kim Anderzon ses i
  • Tage Danielsson ses i rollen som Olsson i
  • Monica Zetterlund är en av figurerna i

Bara man har sällskap och tur med vädret så blir ledigheten lyckad. Eller hur var det nu? På film kan allt och lite till gå fel under semestern.

Annons

Resor på film förströr men fungerar också som inspirationskälla till att upptäcka destinationer. Lasse Åberg kan vi tacka för att Mallorca blivit en del av vårt semestermedvetande. Alla söker vi efter en Pepes bodega eller andra oaser. Eller efter en släkting, kanske en pappa som i Tsatsiki-filmerna, baserade Moni Nilsson-Brännströms böcker, som definitivt befäst det allmänna suget att åka till Grekland, äta bläckfisk och bondsallad. I den sortens filmiska semesterstunder är tillvaron idyllisk.

En lite bistrare illusion visar familjen Andersson upp i "Sunes sommar". I stället för grekisk värme, eftersom en charterresa är alldeles för dyr, väljer mamma, pappa och två barn husvagnssemester. Även om känslorna i det fria emellanåt är svåra att tygla – det handlar ju om den första förälskelsen – så är det sammanlagda intrycket värmande, ungefär som en kopp choklad en regnig och kylig julidag.

Lite dråpligare, stundtals även mörkare, är det i den moderna komiska klassikern "Vi hade i alla fall tur med vädret". Både biltvätten och systembesöket misslyckas och bidrar till att campinglivet i husvagnen blir till ett mindre helvete för barnfamiljen med morfar i baksätet. Semestern gestaltas som en plåga och mängden svordomar i filmen kan utan problem jämföras med sugande mygg i verkligheten.

Att semestra innebär också att drömma sig bort. I komedin "Vrålet från vildmarken" husbilar en familj till en avskild plats i bergen. Men så snart fordonet parkerats störs tillvaron av svågerfamiljen. Föreställningen om ett rofyllt paradis på stranden med svalka och hetta i perfekt kombination grusas effektivt av skrik, skrän och sand på frukten, i saftflaskan och i kaffet. Semesteridyllen kan krossas på andra sätt, skoningslöst dessutom. Som i "Hajen" där en vildsint och elak best tuggar turister. Vad är en badstrand utan möjligheten till bad? En misslyckad ledighet, såklart.

Att planeringen störs hör väl till. Hasse å Tages "Att angöra en brygga" visar hur svårt det är att få till det. Men det är ansträngningarna som räknas. Det är vägen som är mödan värd, inte målet. Se bara till att inte glömma, eller gömma, några lik vid vattenbrynet eller i garderoben. Då kanske semestern blir lyckad – den här sommaren.

Mer läsning

Annons