Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semester med nya träningsmål

Det är funktionellt, trevligt och får oss att må bra. Och det har på allvar blivit ett alternativ när ledigheten utomlands planeras. Att träna under semestern.
– Vi ska inspirera och vägleda, säger instruktören Lisa Lyrstrand från KMTI, en mindre arrangör med resor i Europa från maj och framåt.

Annons

Med de orden sammanfattar hon branschens strävan att möta kundernas önskan om att bli utvilade och samtidigt starkare och piggare. Intresset för kroppen och dess välmående är en spegling av strömningar i samhället.

– Det finns en ökad medvetenhet rent allmänt om att hålla sig frisk och sund. Man vill utmana sig själv och hitta en träningsform som känns kul och utmanande, säger Magdalena Öhrn, informationschef på resjätten Ving, som året om arrangerar träningsresor och även har egna anläggningar i sitt koncept.

Resor för idrottsklubbar har funnits länge. De senaste tre–fyra åren har utbudet för enskilda resenärer tillgodosetts allt mer. Seniorresor finns i stor omfattning, men åldern spelar allt mindre roll i sammanhanget. Samtidigt som man bokar den guidade utflykten bestämmer man sig för gym, löpning eller cykling. Det finns temaveckor kring simning och funktionell träning, och man kan till och med utbilda sig till instruktör under semestern. Magdalena Öhrn siar om träningstecknet i tiden, och mångas vardag till bredden fylld med arbete, studier och andra aktiviteter:

– Det är körigt och stressigt och för att orka med det höga tempot som många har, så tränar man och äter sunt. Man är mån om sin hälsa på ett annat sätt. Förr åkte man på semester och förväntade sig att man skulle gå upp några kilon, säger hon.

Enligt Öhrn är det främst två kategorier som söker sig till den här restypen: Dels de som tränar hemma och som har det som livsstil, dels de som vill kunna unna sig något gott på semestern. Många väljer att gå promenader och motionerar för att kunna äta en bit extra till middagen. Eller så kan man välja vad Öhrn kallar för ”hardcore” – cykelresa med forne olympiske mästaren Bernt Johansson.

Ett, två eller kanske tre pass om dagen. Oavsett träningsform ska kroppen gifta sig med knoppen. Den sociala biten är viktig, och den tar Lisa Lyrstrand och KMTI fasta på.

Hon arbetar med grupper om 30 stycken, och om önskemål finns så har man en halvtimmes enskilt samtal om målbilden för träningen. Intentionen är att arrangören och dess personal ska inkludera, och den stora poängen är att deltagarna känner att de blir sedda. Gruppmiddagar blir en naturlig del av resan.

– Det ska inte bara vara blod, svett och tårar. Det ska vara en trevlig vecka, då man mått bra, träffat trevliga människor och kanske ställt upp nya mål i sitt liv, säger Lisa Lyrstrand.

Mer läsning

Annons