Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens chartertrender

/
 • Koufonissi är en många grekiska öar som omgärdas med turkosblått vatten.  Foto: Antonis Lemonakis/Shutterstock.com
 • Nära havet vill många vistas vid under semestern.  Foto: Pedro Monteiro/Shutterstock.com
 • Båtluffning i den grekiska skärgården är ett naturligt val för många semestrande svenskar.  Foto: Dimitri Messinis/AP/TT
 • Allt fler väljer att träna på semestern.  Foto: Wallenrock/Shutterstock.com
 • Utsikten från den grekiska ön Santorini fascinerar.  Foto: Shutterstock.com

De stora arrangörerna är överens. Svenskarna reser mer än i fjol. Och sätten vi semestrar på är som smaken: Olika.

Annons

En veckas chartersemester är numera både längre och kortare. Tre, fyra, tio eller elva dagar – kunden bestämmer och researrangörerna gör sitt bästa för att anpassa sig. Intresset för paketresor växer, och vi bokar city-, sol- eller långresa beroende på tid och lust.

– Rent generellt går det mer åt att resan är paketerad och har ett innehåll, säger Pauline Berndtsson på Solresor.

Barcelonas kombination av stad och strand är perfekt i sammanhanget. En rundresa är ett gångbart alternativ med varierade upplevelser.

– Man kombinerar flera resmål, säger Magdalena Öhrn på Ving, som även nämner kryssningar i Medelhavet, speciellt för resenärer som vill besöka flertalet länder.

De mindre resmålen har stark attraktionskraft. Omgivningarna ska upptäckas och de lokala restaurangerna utforskas. Helst ska man uppleva att tiden stått stilla på den genuina plats man besöker – då är semestern en fullträff. De mindre grekiska öarna är mumma i sammanhanget. När man semestrar lokalt känns helpension långt borta.

– Man är lite mätt på all inclusive. Vi ser en skiftning mot halvpension, säger Stefan Chatzopoulos på Airtours.

Många går på tvärs mot upptäckarandan och vill snarare ha resan packad och klar. Man åker till en plats där man vet hurdant boendet, maten, sängen och servicen är. Ja, till och med vädret.

– Hotellet är det nya resmålet. Man blir mer och mer specifik på vad man förväntar sig, säger Mathias Bergendahl på Fritidsresor.

Allt är inkluderat. Vill barnen käka glass slipper föräldrarna tänka på småpengar – det är bara att hämta och kanske ta med var sin till mamma och pappa också. Vill man däremot bo garanterat barnfritt finns Vings och Fritidsresors koncept Sunprime och Blue Couple, där man går ner i varv på våra vuxna villkor.

Många snorklar, andra dyker. Allt fler vill än mer, som att klättra och cykla, springa och gå på gym.

– Träningsresor fortsätter att vara hetare än någonsin, säger Kajsa Moström på Apollo.

Specialresorna växer på arrangörernas träd och som kund är det bara att plocka, och betala, av frukterna. Om vi nu finner ansträngningen mödan värd på en alldeles avkopplande charterort. Summa summarum är semestrande svenskar väldigt olika sinsemellan. Smaken är bekant som baken.

Mer läsning

Annons