Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurang väljer bort högre vinst – dubblar sitt ekologiska utbud

Tant Anci och Fröken Sara har dubblat sin KRAV-certifiering och är nu länets enda restaurang som använder minst hälften KRAV-märkta varor.
– Vi kanske inte har samma marginaler som andra, men det här är viktigt för oss, säger Jeanette Persson, delägare, Tant Anci och Fröken Sara.

För att få KRAV-certifiering krävs att varorna som används på restaurangen ska vara ekologiska, etiskt producerade och uppfylla svenska djurskyddsregler.

Tant Anci och Fröken Sara hade redan en KRAV-certifiering till 25 procent och det var det som lockade Jeanette Persson och Susanna Johansson att köpa restaurangen.

– Vi har jobbat med kost och hälsa i 25 år och det här är en viktig fråga för oss, men vi såg att det här kan bli ännu bättre, säger Jeanette Persson.

Nu har de precis fått sin certifiering på att hälften av alla matvaror som används på restaurangen är KRAV-märkta. De har därmed den enda restaurangen i länet som uppnått den nivån. Däremot finns skolrestauranger och förskolor som har den certifieringen.

Systrarna berättar att det inte var lätt att få certifieringen, de fick skicka in alla inköpskvitton på matvarorna och sedan skulle en miljöplan tas fram för hela restaurangen.

Men nu då, hur kontrolleras det att ni håller det här?

– Det görs ett besök om år och sedan görs det flera stickkontroller. De kan komma oanmälda när som helst och då går de in i köket och rotar och läser innehållsförteckningar på varor, säger Susanna Johansson.

Under en period innan certifieringen lagades det mycket mat och experimenterades på fritiden.

– Vi testade att byta ut ingredienser mot ekologiska och rättvisemärkta. I vissa fall funkade det bra, i andra fall fick vi backa för att smaken inte blev rätt, säger Jeanette Persson.

Fler KRAV-märkta varor innebär också ett högre inköpspris, men än har restaurangen inte höjt sina priser ut mot kunden.

– Vi har valt att inte göra det, vi kan inte jämföra oss med krogrestauranger, vi har inte samma marginaler, men vi har valt att ha det så, säger Jeanette Persson.

Men ni väljer en lägre vinst då?

– Ja det kan man väl säga att vi gör, men kan vi klara det så borde fler kunna klara att använda mer ekologiska varor, säger Jeanette Persson.

Den sista tiden har en dansk rapport om nyttan av ekologiska varor diskuterats flitigt i svensk media. Enligt rapporten skulle nyttan av bland annat ekologisk köttproduktion vara marginell, att många oekologiska varor är lika bra ur ett hälso- och hållbarhetsperspektiv.

Men flera forskare gick sedan ut och dementerade detta och menade att rapporten misstolkats. Att ekologiska varor har stora miljö- och hälsovinster.

Hur ser ni på debatten som varit på sista tiden kring de ekologiska varorna?

– Det är klart att man måste tro på en giftfri produktion, det är bra både för miljön men också för hälsan hos både de som äter maten och de som ska producera den, Jeanette Persson.

– Ja förr producerades varor ekologiskt och hållbart, nu är det för mycket artificiellt i varorna, säger Susanne Johansson.

Redan i nuläget har man på restaurangen börjat använda fler ekologiska varor än man certifierats för, men de tror att det kan bli svårt att inom kort nå nästa steg i KRAV:s certifiering.

– Vi hade önskat att de hade ett mellansteg, på 75 procent, för det skulle vi nog kunna uppnå. Men nästa steg är på 90 procent och det tror vi kan vara svårt att uppnå med vår breda meny. Men vi siktar uppåt i alla fall, vi nöjer oss inte här, säger Jeanette Persson.