Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Restaurangprofilernas vinnare: En smakrik "kärleksglögg"

En för kärleken, en för förkylningen – och så en som passar svärfar.
ST lät fyra restaurangprofiler i Sundsvall betygsätta åtta av årets glöggsorter.

Svenskarna dricker fem miljoner liter glögg varje år och i år finns omkring 90 sorter i Systembolagets sortiment. Lägger man dessutom till alla alkoholfria glöggsorter kan man lätt konstatera att utbudet är gigantiskt.

Läs också: Årets glöggutbud det bästa någonsin – stort test av hela fasta sortimentet

ST lät fyra restaurangprofiler i Sundsvall testa några av dem. Först ut var Ikeas saftglögg.

– Den här var för söt för mig, säger Heléne Bryner, ägare av Bryners kök som snart öppnar restaurang på First Hotel Strand.

Bättre betyg får den andra saftglöggen – en prisad blåbärsglögg från Alnöföretaget Mitt Skafferi.

– Den här slår Kamprad med hästlängder. Han får nog göra sängar i stället, säger musikern Emil Öhlén, som dessutom jobbar som servitör och sköter musiken på Restaurang Apa.

Ingen i testpanelen är någon glöggfantast men Malin Lagergren, servitris och dj på Udda tapas, dricker gärna den kryddiga drycken tillsammans med vänner.

– Runt jul kan det bli ganska mycket glögg. Ju kallare ute, desto mer glöggpepp känner man, säger hon.

Jamal Uddin, som driver Taste of India, tycker egentligen att glögg smakar för sött.

– Det är inte riktigt min grej. Jag brukar bara dricka glögg några gånger per år, men jag gillar tillbehören, säger han.

Hur funkar glögg på krogen?

– Det är väl kanske inte så vanligt att man beställer glögg på krogen. Det är mer en gemenskapsgrej som man gör hemma, säger Malin.

Vad ska man ha för tillbehör till glöggen då?

– Ost och marmelad. Jag gillar inte russin och mandel, säger Heléne.

– Jag skulle kunna tänka mig en chokladbit med lakrits. Satsa på lite mer sälta. Man behöver inte ha pepparkakor och russin, säger Malin.

– Stekta mandlar, ost och nötter, säger Jamal.

Testpanelen jobbar vidare och kommer till Blossas årgångsglögg – glöggen som varje år blir en snackis när den lanseras. Jamal känner på en gång att den smakar te. Årets smak är Earl grey.

– Den passar när man är förkyld, säger han.

– Jag tror den skulle passa svärfar, säger Heléne.

Någon större favorit blir den dock inte. Absolut bäst betyg får i stället Lucias italienska chokladglögg. Den får en femma från alla fyra i panelen.

– Man är på god väg om man tar med sig den här till gumman. Det får bli kärleksglöggen, säger Emil.