Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Retar det dig att jag syns och hörs, skriv inte om mig

Replik på Svante Säwéns krönika "Låt samverkan gå före konfrontation", ST 23 juni.

Svante Säwén väljer att applicera en hel oppositions politiska ställningstagande på mig som person. Han kallar mig populistisk och hävdar att min politiska gärning byggs av en drivkraft att profilera mig själv. Åter igen är det någon som retar sig på inte framför allt vad jag säger - utan sättet jag säger det på. Jag ska förklara varför han har fel.

När jag bemötte Joao Pinheiro om majoritetens förslag att lyfta ut nybyggnationerna av Kyrkskolan och Ankarsviks skola från lokalförsörjningsplanen var det inte på ett märkligt sätt. Hans vilja var att vi i oppositionen skulle gå med på den förändringen, vilket vi motsatte oss. Efter att jag meddelat honom att vi inte skulle godkänna det tog jag debatten mot honom offentligt. Att jag inte framfört någon avvikande åsikt i sak stämmer inte heller. Hela oppositionen i barn- och utbildningsnämnden yrkade avslag på att lyfta ut nybyggnationerna till förmån för att följa planen som den såg ut. Vi är alltså tre partier – (M), (FP), (KD) – som säger samma sak. Ändå är det enbart mig Säwén väljer att peka ut. Inte på grund av sakfrågan i sig, utan för mitt sätt att uttrycka mig. Det om något är märkligt.

Det stämmer att jag pratade om min egen skolgång på gymnasiet i debatten på vårt senaste kommunfullmäktige. En skolgång som minst sagt innehöll många nyanser. Mitt första år gick jag på en skola som verkligen inte höll måttet. Som drevs mer av en orimlig vinstjakt än att värna om elevernas lärande. Den skolan finns inte längre. De två sista åren gick jag på en gymnasieskola som är en av Sveriges bästa. Där återinvesteras vinsten i skolan och eleverna. Båda två friskolor, men olika som natt och dag. Jag har aldrig någonsin tyckt att det är rimligt att jaga vinst på bekostnad av elevernas kunskapsinhämtning. Alla skolor ska vara bra skolor. Elever ska inte kunna välja skola för att vissa är bra och andra dåliga. De ska kunna välja för att hitta den profil och det sätt att jobba som passar dem bäst.

Jag är fullt medveten om att människor föds med olika förutsättningar och att vi lever i ett samhälle uppdelat i sociala klasser. Där har skolan ett kompensatoriskt uppdrag. Vi har därför från oppositionens håll varit med på att nu satsa extra pengar på de skolor som har ett svagare resultat. Det är samarbete.

När jag sa att Sollefteå sjukhus bör läggas ner handlade det inte om populism. Jag tycker helt enkelt inte att det är rimligt att ett så litet län som Västernorrland, med Sveriges sämsta landstingsekonomi, ska ha tre akutsjukhus. Att säga att Sundsvall bör vara residensstad är inte heller populism. Att tycka att tillväxtmotorn i ett län ska vara platsen för residenset är ingen banbrytande åsikt. Jag var dock tydlig med att en flytt av residenset är inget jag aktivt driver då det finns viktigare saker att lägga pengar på. Något som däremot är populism är att kopiera Sverigedemokraternas retorik och lägga ett förslag om att förbjuda organiserande av tiggeri. När Moderaterna gjorde det var det något jag och fler unga företrädare motsatte oss kraftigt.

Min politiska gärning är allt annat än populism. Det finns ett djupt engagemang hos mig för samhällsutveckling i stort och framför allt för unga människor. Jag hoppas och tror att alla som träffat mig har sett det. Det är sant att jag profilerar mig mycket, sätter en bild av mig själv på en bil, affischerar och gör massor av hembesök. Visst tycker jag att det är roligt. Jag gillar att spexa och är i grund och botten en teatertjej. Men hade syftet varit att profilera mig enbart för sakens skull hade jag valt en betydligt enklare väg än politiken. Det finns istället två saker som driver mig att göra det:

Att ta plats och göra sin röst hörd innebär att den faktiska politiken får ett större utrymme. Varför skulle annars debatten om Sollefteå sjukhus fortfarande vara igång?

Kan jag visa andra unga kvinnor, som precis som jag fått höra under sin uppväxt att de borde dämpa sig, att det är okej, så är det en fantastisk vinst.

Svante Säwén, jag föreslår att nästa gång du skriver en S-krönika om mig faktiskt granskar sakfrågorna och den politik jag bedriver istället för att angripa sättet jag gör det på. Och om det verkligen retar dig att jag syns och hörs mycket kan du prova att inte vara en orsak till att mitt namn publiceras i tidningen och inte skriva om mig alls.

Elin Nilsson (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel