Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Revanchsugen Rasmuson gör mästerskapsdebut

Kortbane-SM var vinterns stora mål.
Två individuella bronsmedaljer i paradgrenen fjärilsim och en lagkappsmedalj i samma valör blev Cecilia Rasmusons facit.
En besvikelse för nyblivna Sundsvallssimmerskan, som framför allt hade hoppats på att prestera bättre tider.
Då kom glädjebeskedet: Du ska till EM!

Kortbane-EM i kroatiska Rijeka blir Cecilia Rasmusons första internationella seniormästerskap.

Förbundskaptenen Thomas Jansson hade redan på förhand deklarerat att han – av ekonomiska skäl – bara skulle skicka medaljkandidater till mästerskapet.

Därför kom uttagningen i tiomannatruppen förra måndagen lite som en överraskning för Sundsvallssimmerskan.

Chansen hade krympt ordentligt i och krympningen av truppen och jag blev ganska besviken. Just därför blev jag så förvånad när jag fick höra att jag kom med, säger Cecilia Rasmuson.

Kortbane-SM förra helgen gick ändå inte riktigt som planerat för Rasmuson – trots två medaljer.

Jag var långt ifrån nöjd, eftersom jag trodde att jag skulle simma lite snabbare.

19-åringens "riktiga" formtopp hade infunnit sit två veckor innan SM-tävlingarna. Då satte hon nämligen personligt rekord i både 100 och 50 meter fjärilsim under världscuptävlingarna i Eriksdalsbadet, Stockholm. Det är också de distanserna hon simmar i stundande EM.

Det var rejäla "pers". Jag simmade hundringen på 59,20 och 50 meter på 26,30, men jag har tydligen inte lyckats att få formtopparna där jag vill ha dem.

Efter SM var det tänkt att hon skulle inleda en tyngre träningsperiod med sikte mot att kvala in till sommarens VM – men efter glädjebeskedet och EM-biljetten fick planeringen snabbt läggas om.

Jag hade ju inte räknat med att bli uttagen till EM, men när jag fick veta det blev jag väldigt taggad och då får jag chansen till lite revansch.

Nu har vi kört ganska lugnt. Det har varit korta pass där vi försökt att sprinta upp lite. Det har mest handlat om att bibehålla formen.

Flytten norrut har inte varit helt problemfri för Cecilia Rasmuson, men nu har hon funnit sig till rätta.

Det känns väldigt bra att jag har tagit steget och det verkar ju ge resultat. Jag börjar känna mig hemmastadd nu, men det var lite ensamt i början och det gick lite upp och ner. Nu har jag flyttat ihop med en kompis (klubbkamraten Josefina Lockner) och det är skönt., säger hon.

En av anledningarna till att Cecilia Rasmuson valde att följa tränaren Jörgen Edin från Täby till Sundsvalls Simsällskap var möjligheten att också tränas och få råd av Hasse Bergqvist. Ett sammarbete som redan ger utslag.

Han har hjälpt mig och vi har ändrat både i teknik och träning. Andra tränare har sagt att det redan syns tydligt och jag känner också skillnad. Jag litar mycket på det han säger.

Det var väl därför jag började simma. De har varit förstående och ett stort stöd och det gör att jag tror lite mer på mig själv. Kunde de prestera så ska väl jag också kunna göra det. Jag har ju generna i alla fall, säger Rasmuson skämtsamt.

Jag har velat ta mig till OS ända sedan jag var liten och jag har ju sett bilder och filmer från när de var där, men de har aldrig pressat mig på något sätt.

Drömmen är med andra ord olympiska spelen. Ett är bara ett steg på vägen.

Jag har inte hunnit fundera så mycket på det än. Brukar alltid ha målet att simma snabbare än jag någonsin gjort tidigare.

Jag har inte sett startlistorna och det är ett stort steg. Men det vore inte helt fel...