Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RFSL i Västernorrland: Äldre och nyanlända hbtq-personer kränks

Unga hbtq-personer mår fortfarande dåligt, nyanlända hbtq-personer behöver extra stöd, äldre och funktionsnedsatta hbtq-personer kränks.
RFSL i Västernorrland slår nu larm på flera fronter.

Annons

I ett brev till landstinget pekar Torbjörn Karlsson, ordförande i RFSL Sundsvall, på ett ökat behov att hjälpa flera av de mest utsatta grupperna.

Unga hbtq-personer mår generellt sämre än heterosexuella ungdomar. Det vet man från undersökningar.

– Många säger att ”nu får ni gifta er, nu har ni fått allt”. Men fortfarande handlar det om den stora skaran som inte kan vara den de är och inte vågar vara öppna. Unga måsta vi hjälpa på sitt vis, säger Torbjörn Karlsson.

Läs mer: Varnar för attacker mot hptq-personer

I takt med fler asylsökande i vårt område ökar även andelen asylsökande hbtq-personer. I nätverket Newcomers försöker RFSL underlätta.

– Om man kokar ihop människor från olika kulturer är det en krock. Har man då sökt sig till Sverige för att få trygghet som hbtq-person blir det en krock till. Då kan man inte vara öppen. Då kan man bli kränkt även där. Det har ju redan hänt på ett boende i länet.

RFSL har en person som lägger väldigt många timmar på att åka runt till kommunerna i Västernorrland och stötta just de asylsökande. Enligt Torbjörn Karlsson har man 48-50 aktuella fall.

En tredje särskilt utsatt grupp är äldre och funktionshindrade. Exempel finns att hbtq-personer i den skaran blir utfrysta och kränks av personal.

Torbjörn Karlsson är personligen involverad i ett sådant ärende i Västernorrland.

– Vi har lyft dialogen med berörd kommun kan man säga. I stället för att sparka på dem erbjuder vi våra tjänster så att de får kunskap om den här delen, säger han.

En lösning kan vara särskilda boenden för hbtq-personer. Landets första hbt-boende för äldre över 55 öppnade häromåret i Stockholm.

Läs också: Nytt kafé öppnar i Sundsvall – en mötesplats för hbtq-personer

RFSL hoppas nu på stöd från landstinget på nivån en krona per invånare i länet. Det har man haft även 2013 och 2014. RFSL står för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

RFSL Sundsvall täcker i praktiken alla kommuner i länet utom Örnsköldsvik som har en egen avdelning. RFSL Örnsköldsvik söker förmodligen motsvarande stöd på egen hand.

Bilden som tecknas av hbtq-läget är rätt mörk. Torbjörn Karlsson vill för den skull inte säga att det går åt fel håll.

– Nej, utvecklingen går åt rätt håll. Men det finns för mycket vindar i samhället i hela världen som snabbt kan vända. Då gäller det att vi är slipade och beredda, menar han.