Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RFSL: "Sundsvall är inte speciellt hbt-vänlig"

/
  • – Den internationella dagen mot homofobi betyder mycket, eftersom det finns väldigt mycket våld, hot och trakasserier mot just hbt-personer, säger Morgan Grafström, medlemsansvarig för RFSL i Sundsvall, här tillsammans med Annelie Andersson, vice ordförande i RFSL i Sundsvall.

I dag är det Internationella dagen mot homofobi (IDAHO).

En dag som enligt RFSL även behövs i Medelpad.

– Sundsvall är en stad som inte alls är speciellt hbt-vänlig, säger Morgan Grafström, medlemsansvarig för RFSL i Sundsvall.

Annons

Hbt står för homosexuella, bisexuella och transpersoner och antalet hatbrott mot dessa ökar i Sverige. Det vanligaste brottet i den här kategorin är enligt Brottsförebyggande rådet olaga hot och ofredande, följt av våldsbrott och ärekränkning.

– Det är väldigt viktigt att det uppmärksammas att hatbrotten ökar, säger Annelie Andersson, vice ordförande i RFSL i Sundsvall.

Men varför ökar hatbrotten mot hbt-personer?

– Jag tror att det handlar om öppenhetens baksida. Ju fler som blir öppna hbt-personer i samhället, ju fler kan man också utsätta för hatbrott, säger Morgan Grafström.

Samtidigt tror han också att det finns en koppling till att anmälningsbenägenheten ökar, men också att polisen blivit bättre på att fånga upp de här brotten.

– Jovisst, det här har funnits väldigt länge. Tidigare när man gjorde en anmälan kanske man inte tog upp att det handlar om just hatbrott, säger Grafström.

När det gäller situationen i Sundsvall tycker han att det har blivit bättre, men att mycket återstår. Grafström hänvisar till en undersökning som RFSL gjorde 2006 som visade på problem med attityder inom till exempel skolan och näringslivet.

– Det kan handla om allt från diskriminering i arbetslivet till skällsord i skolan i korridorer, säger han.

Har du själv kränkts?

– Visst har man fått höra bögdjävel och andra slagord riktat mot sig. Och man har fått en och annan örfil bara för att man är homosexuell, säger Grafström.

Och ändå är kanske den internationella dagen mot homofobi ännu viktigare i många andra länder där situationen är betydligt svårare för hbt-personer.

– Ja, det har en större betydelse utomlands. Det räcker att gå till våra grannländer i Baltikum som hade problem att få ha en Pride-parad, säger Grafström.

Och den ofta tuffare situationen utanför Sveriges gränser påverkar även svenskar som reser utomlands.

– Man måste kolla upp landet i förväg för att veta om man kan vara öppen med sin kärlek, säger Annelie Andersson.

I samband med IDAHO-dagen kommer RFSL att hålla sin kaféverksamhet extra öppen i Sundsvall. Det blir också en föreläsning om homofobi på Kulturmagasinet med Karin Johansson från Umeå Universitet.

Annons