Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RFSU: Bryt tystnaden om förlossningsskador i Västernorrland

Att föda barn i Sverige ska vara förknippat med glädje, trygghet och förväntan. Men för alltför många påverkar en förlossning både kroppen och vardagen på ett sätt som man ofta inte är förberedd på. Fem procent av alla förstföderskor i Sverige drabbas av allvarliga förlossningsskador.

Långt fler lever med ofrivilliga pruttar, hemorrojder och svårigheter att hålla tätt efter att man blivit föräldrar. För många kvinnor innebär det att de inte längre kan idrotta, att smärtan begränsar vardagen och möjligheterna att ha ett sexliv försvåras.

Vi måste prata om vad som händer med kroppen och sexlivet efter en förlossning.

Men väldigt få pratar om sina besvär efter en förlossning. Enligt en ny SIFO-mätning som RFSU har hälften av alla norrlänningar aldrig har pratat om besvär som kan uppkomma efter att man fött barn. 

Vi måste prata om vad som händer med kroppen och sexlivet efter en förlossning. Det är inte rimligt att många kvinnor lever år ut och år in utan att få hjälp eller ens att få prata med om sina besvär och sin oro. Därför kommer vi i RFSU fram till valet driva Mammalinjen, en tillfällig telefonlinje dit mammor och föräldrar kan ringa och prata om vad de vill med en barnmorska. 

Vi kan bidra till att bryta tystnaden om förlossningsskador, men förändring kräver att politikerna agerar och vården förändras. Det gäller även i Västernorrland.

I dag gör gravida i Västernorrland färre besök hos barnmorska än i de flesta andra landsting och regioner. I få andra delar av Sverige åker nyförlösta hem så tidigt efter att de fött barn och i ingen annanstans i kommer så få kvinnor på eftervårdskontroll. Samtidigt visar projektet Barnmorska Hela Vägen, som innebär att samma barnmorska följer den gravida före, under och efter en förlossning, på hur vården kan utvecklas och förbättras.

RFSU vill se en tydlig satsning på eftervården. Alla födande borde erbjudas hembesök av barnmorskan från Mödravårdscentralen senast två veckor efter förlossning. Eftervården måste samtidigt erbjudas under en betydligt längre period efter förlossningen än i dag och också innehålla samtal om sexualitet och relationer.

Om vården före, under och efter förlossningen hänger ihop ökar chanserna att upptäcka risker för skador och erbjuda rätt stöd. I grunden handlar det om att bygga en förlossningsvård utifrån den födandes behov och önskemål.

Hans Linde,

förbundsordförande RFSU

Mathilda Genberg,

ordförande RFSU Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel