Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Brexit fortsätter skapa kaos i brittisk politik och kan hota svenska jobb

Bättre ordning krävs om EU-utträde

Folkomröstningar kan gå emot vad majoriteten av de styrande vill. Det var en klar majoritet i riksdagen och i näringslivet för att Sverige skulle införa euron. Men en folkmajoritet röstade nej.

Likaså var en klar majoritet i stortinget två gånger för att Norge skulle bli medlem i EU. Två gånger har det blivit nej i folkomröstningar.

En klar majoritet i brittiska parlamentet ville att Storbritannien skulle stanna i EU. Men folkomröstningen gav majoritet för utträde, "Brexit".

Det är lättare att hantera när något inte ska ske. När folket hade sagt nej infördes inte euron, och Norge blev inte EU-medlem. Norska politiker förhandlade fram ett avtal där Norge ingår i den inre marknaden, men står utanför tullunion, jordbruk och fiske.

Det är lättare att hantera när något inte ska ske.

Storbritannien ska däremot lämna EU efter årtionden av medlemskap. Det är värre. Här ska ett långt förhållande avslutas utan att villkoren är kända i förväg. EU-motståndarna hade före omröstningen givit vaga löften om hur bra det skulle bli utanför EU.

Storbritannien ska däremot lämna EU efter årtionden av medlemskap. Det är värre.

Den brittiska politiska kulturen passar inte för den här typen av krångliga förhandlingar för att uppnå samförstånd. I DN har Katrine Marçal väl beskrivit skillnaden mellan brittisk och nordisk inställning.

Inför ett så stort och svårt beslut söker vi breda lösningar. Regeringen rådgör med opposition, fackföreningar och näringsliv. Möten med kaffe och kanelbullar.

En del förblir missnöjda, norska Senterpartiet är ännu emot Norges avtal om nära samarbete med EU. Men de flesta accepterar resultatet.

I Storbritannien är det ont om tradition av breda lösningar. Nu har regeringen förhandlat fram ett avtal, där Storbritannien ett tag till är kvar i tullunionen innan svåra tvistefrågor som gränsen i Nordirland är utklarade. Långt ifrån perfekt, men en viktig signal om att Storbritannien fortsatt ska ha nära förbindelser med EU.

I Storbritannien finns det gott om barer i parlamentet, men ont om tradition av breda lösningar

Det stora oppositionspartiet, alltmer vänsterradikala, Labour vill ha en lösning som undviker en "hård" Brexit. Men partiet tänker ändå rösta nej till avtalet. I teorin för att alla partiets villkor inte är uppfyllda, i praktiken för att försöka driva fram ett nyval.

De hårda Brexitmotståndarna i det konservativa partiet tycker avtalet är för långtgående och eftergifterna för EU för stora. Regeringens lilla stödparti DUP gillar inte att Nordirland kan bli kvar i EU:s regelverk för att undvika en tydlig gränslinje till Republiken Irland.

Liberalerna liksom en del mitteninriktade Labour- och Konservativa parlamentsledamöter vill ha en ny folkomröstning för att kunna riva upp utträdesbeslutet. Därför vill de inte stödja det framförhandlade avtalet. EU-vänliga skotska nationalister röstar också nej, och hoppas på en ny folkomröstning om "Scexit", att Skottland ska lämna den brittiska unionen.

Så det ser ut som om avtalsförslaget kan falla i parlamentet. Brittisk partipiska är dock svagare än den svenska, så regeringen hoppas att enskilda oppositionsledamöter ska rösta för avtalet. Det kan handla om Labourledamöter som är EU-motståndare, eller Labour och Liberaler som representerar valkretsar där en majoritet röstade för utträde.

Brittisk partipiska är dock svagare än den svenska, så regeringen hoppas att enskilda oppositionsledamöter ska rösta för avtalet.

Storbritannien kom faktiskt en gång med i EU för att en grupp EU-vänliga Labourledamöter röstade för den konservativa regeringen och därmed uppvägde EU-motståndarna på regeringssidan.

Kanske kan något liknande hända. Det vore önskvärt.

Om Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal drabbas även svensk ekonomi. Jobb hotas. Men värst vore det för britterna själva.

Om Storbritannien kraschar ut ur EU utan avtal drabbas även svensk ekonomi.

Anmäl text- och faktafel