Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richardsson om dödsolyckan: "Motgångar gör en starkare"

Han har sex OS- och VM-medaljer, en bragdmedalj och massor av erfarenhet i bagaget. Nu är skidvärldens moraliske hjälte Daniel Richardsson i slag för långloppssäsongen, och för att göra avtryck i världscupen.

För drygt två år sedan svartnade skidhimmelen när Daniel Richardsson var inblandad i en dödsolycka utanför hemstaden Hudiksvall. Det var några osäkra dagar som följde efter den tragiska händelsen där Richardsson hjälpte en vän att byta ett punkterat däck och blev påkörd av en husbil. Vännen dog omedelbart och Richardsson skadade benet men det största såret var i själen. Men han kom tillbaka och i dag ser han att det kommit något gott ur det hemska.

Läs också: Richardsson skadades i dödsolyckan

– Det var fruktansvärt tragiskt men motgångar gör en starkare. Jag har ett större lugn och en större trygghet i mig själv både när jag tävlar och tränar och i vanliga livet. Jag har blivit starkare av rehabiliteringen och av att komma tillbaka och jag har blivit lite effektivare i det jag gör och jag gör saker ännu lite bättre, säger Daniel Richardsson.

– Man får perspektiv på tillvaron och man sätter större värde på familjen och vännerna. Samtidigt lever jag som jag alltid levt, fortsätter han.

Läs också: Richardsson: Jag flyger upp i luften

Han sitter i bilen på väg från helgens tävlingar och träning i Bruksvallarna mot hemstaden Hudiksvall. På onsdag bär det av till världscupspremiären i Ruka.

– Det känns kul att få chansen i premiären. Det är alltid kul att få tävla och jag hoppas på att få fortsätta tävla framöver för att komma in i form.

Richardsson meddelade tidigare i år att han, liksom rutinerade Johan Olsson, satsar på långloppscupen Ski Classics. Men den börjar först i januari och tills dess hoppas han kunna köra världscupstävlingar i Kuusamo, Davos och Toblach.

Läs också: Richardsson satsar på långlopp i vinter

– Jag är väl lite väl ovan till Kuusamo. Jag har ju tränat på ett annat sätt än jag brukar men däremot tror jag att jag kan göra bra ifrån mig i Davos och Toblach, säger han.

I Bruksvallarna blev det en tiondeplats på tio kilometer: inget imponerande resultat sett till Richardssons normala kapacitet.

– Jag åkte ju inte dåligt i helgen men det var ju inget toppresultat heller. Men de har väl sett de resultat jag har i bagaget och vägt in det också. Det finns inte så stor bredd på herrsidan just nu så där finns utrymme.

Det pågår en generationsväxling med ett glapp mellan rutin och unga talanger just nu. Relativt oprövade åkare som Anton Lindblad, Hudiksvall, och Karl-Johan Westberg från Borås får chansen, och Richardsson kan bidra med en hel del för att hjälpa de yngre att komma ikapp.

– Vi som varit med ett tag har en ryggsäck med erfarenhet som de yngre kan ha nytta av. När jag startade var det Södergren och Fredriksson som var som bäst och då hängde man med dem på hårda träningspass. Det blir som en slags sparring som är viktig för både individen och laget, säger han.

Han menar att det är det som gör att norrmännen är så överlägsna.

– De har alltid haft tuff träning. Det finns så många som är duktiga så de måste klara av den tuffa träningen för att hänga med. Det är den stora konkurrensen där som gör att de blir så duktiga.

På damsidan har den svenska tillväxten tagit fart. Men i slutet av 1990-talet och början av 2000 var det få svenska damer som hade något att säga till om i världscupen. Sedan kom Charlotte Kalla.

– Hon räddade skidsverige på damsidan. Hon har gått i bräschen, inte direkt kanske, men hon är en förebild som Northug är i Norge. På herrsidan var det starkt på 2000-talet och nu pågår ett generationsskifte. Det tar några år innan de unga är med och klarar den tuffa träningen, säger Richardsson.

Själv har Richardsson lagt om sin träning inför den här säsongen. Långloppen kräver mer överkroppsträning och stakning - element som kan gynna honom i de traditionella tävlingarna också.

– Jag har haft fokus på långa pass och stakåkning och känner att jag har blivit stabilare i kroppen. I klassisk stil går det ju mer och mer mot stakning och man måste hänga med i utvecklingen. Men det gäller att bibehålla träningen av hela kroppen också så man inte hamnar efter där och tappar intensitet.

Olyckan 2013 hade kunnat kosta Richardsson karriären. Det var korsbandet som rök och OS i Sotji närmade sig. Han valde då bort operationen för att inte äventyra OS och förlitade sig i stället till träningen.

– Jag har inte direkt några bekymmer med knäet nu men jag kör hyfsat kontinuerlig rehabträning nu också. Men när det är mycket utförslöpor och is kan det vara svårt att hålla emot, när det blir stora krafter och riktningsförändringar, säger han.

Det är inte bara korsbandsskadan som gäckat honom. Förra säsongen stördes av en stressfraktur i ryggen och problem med hälsenan. Men de problemen är borta och han känner att han går in med en bra träningsregim i ryggen den här säsongen. Nu siktar han på en totalseger i Ski Classics, men konkurrensen är tuff. Och för att nå målet om att vinna Vasaloppet i mars är kraven enorma.

– Jag har alltid rankat VM- och OS-lopp högre men för gemene man är Vasaloppet det största. Och när man är ute är det Vasan alla siktar på och pratar om så man rycks ju med i det. Det är nio mil och det är inget annat lopp som är så långt. Det är ungefär en timme längre åkning än de andra loppen och det kräver mer.

Han konkurrerar främst med en hel rad magnifika norrmän men också svenska fysmonster som Jörgen Brink och Johan Olsson om samma mål. Samtidigt håller Richardsson alla dörrar öppna. Han kommer att utvärdera känslan efter säsongen och det kan bli fler. Han funderar bland annat på VM i Lahtis nästa år.

– Efter den här säsongen får vi se men nu trivs jag bra med det jag gör. Jag känner inte nu att "jag kommer att sluta efter den här säsongen" utan det kanske blir något mästerskap också. Jag tar en säsong i taget.

Intrycket av Daniel Richardsson är att han är en nöjd person. Och motivationen inför 2015/2016 går inte att ta miste på.

– Jag ser väldigt mycket fram emot den här säsongen. Nu ska jag tävla i gång kroppen men jag har haft bra träning och jag siktar på en totalseger i Ski Classics. Då måste man vara med och fajtas om topplaceringarna varje helg.

Läs också: Livet i och utanför skidspåret