Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 16 år på hästryggen – nu vill Sundsvallstalangen satsa mot eliten: "Det här är hela mitt liv"

Ponnyn sadlas av och storhästen sadlas på.
Nu är Rebecca Sjögren redo att ta sig an eliten.
– Jag har perfekta hästar som jag känner att jag verkligen vill satsa med, säger Sundsvallstalangen.

Annons

Rebecca Sjögren vill satsa ordentligt på hoppningen.

Rebecca Sjögren är 16 år gammal. Och trots det har hon också 16 års erfarenhet av hästar.

– Jag satt nog på en häst för första gången när jag var nyfödd, säger hon.

Jag träffar henne på Näsets Ridcenter, som också är hennes familjs företag. Där tillbringar hon all sin lediga tid. Och det lär bli ännu mer tid med hästarna i stallet framöver. Hon har nämligen bestämt sig för att satsa stenhårt på ridningen.

– Familjen har sagt att jag borde satsa och peppat mig till det, men jag har tagit det lugnt och hållit tillbaka lite, säger hon.

Center(till vänster) och Tjorven ska ut på äventyr med Rebecca Sjögren.

Och familjen är ju inte vilka som helst. Speciellt på sin mammas sida finns nämligen många års erfarenhet av hoppning på elitnivå. Mamma Margareta Bäckström var en del av det svenska landslaget i över tio år och har ridit ett antal världscuper. Och som moster har Rebecka Marianne Bäckström som även hon varit framgångsrik på tävlingsbanan. Bland annat vann hon Grand Prix och Nordiska mästerskapen och tog hem ett silver i EM som young rider.

– Att jag har ett annat efternamn har varit viktigt för mig. Då kopplas jag inte till Bäckströms på tävlingarna, säger hon och fortsätter:

– Det är många som tror att jag får dyra hästar och allt serverat bara för att min mamma är den hon är, men jag måste nog jobba hårdare än alla andra för det jag vill ha. Och det folk inte vet är att alla mina hästar är egna produkter och jag kämpar väldigt hårt.

Rebecca Sjögren har ett par år kvar på ponny, men har bestämt sig för att reda nu ta klivet upp till storhäst. Förra helgen var hon nere i Karlstad och red kval för att få rida SM som young rider. Hon tog sig inte dit, men verkar inte hänga läpp över det utan säger att målet egentligen ligger på nästa år.

– Jag har två hästar, förutom min ponny som är till salu. De heter Tjorven och Center. Tjorven är helt perfekt – en riktigt speedhäst, och Center är lite mer i bakgrunden nu men kommer bli farlig hon också. Jag känner att jag har hästar som jag verkligen vill satsa med, säger hon.

Ekipaget placerade sig på en tionde plats på ponny-SM.

För några veckor sedan tävlade hon på Ponny-SM i Malmö. Där tog hon sig till final och slutade på en tiondeplats. Och det kan alltså ha varit hennes sista tävling på ponny.

– Men om vi inte får ponnyn såld, så kommer jag tävla vidare på den också, säger hon och fortsätter:

– Jag är kräsen när det gäller köpare. Hon har varit helt perfekt mot mig, och förtjänar inget annat än att få hamna hos någon som verkligen skämmer bort henne. Det viktigaste för mig är att hon hamnar i ett bra hem, säger hon.

Det drar ihop sig inför skolstart. Alldeles snart börjar Rebecca Sjögren gymnasiet. Hon ska studera Samhälle ekonomi. Att söka till ett ridgymmasium var aldrig något alternativ.

– Jag har allt jag behöver och vill ha här hemma, så det finns liksom ingen anledning egentligen för mig att gå en sådan utbildning. Dessutom är det viktigt att jag har en annan utbildning också tänker jag, säger hon.

Hon säger att hennes tidigare skola varit väldigt stöttande när hon åkt land och rike runt och tävlat, och att hon hoppas få samma sorts stöd från hennes nya skola.

– Det här är hela mitt liv och jag älskar det, säger Rebecca Sjögren.

Genom åren har hon fått jobba mycket med fördomar och säger att hon har fått höra att "hur svårt är det att sätta sig på hästen och styra" ett antal gånger.

– Jag märker att det finns många som vill trycka ner en när det går bra och det finns många som snackar och det sårar mig och jag blir ledsen. De verkar inte se hur hårt jag jobbar, säger hon.

Nästa steg mot målen får hon om bara några veckor. Där är hon i valet och kvalet om hon ska åka till Umeå för en tävling på storhäst, eller om hon ska åka till Stockholm och Globen för en tävling på ponny som hon kvalat in på.

– Jag vet inte riktigt än, jag har inte bestämt mig. Vi får se vad det blir, säger hon.

Men något hon vet säkert är att hästarna betyder allt för henne.

– Jag har hela mitt liv här. Hästarna blir ens liv och jag tillbringar väl säkert upp mot timmar i stallet per dag. Och jag älskar det, säger hon.

Mer läsning

Annons