Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hästsportföreningen kvalitetsmärkt: "En svår utmärkelse att få"

En anläggning och en drift som håller hög nivå innebär att Timrå Hästsportförening har blivit kvalitetsmärkt. Det är Svenska Ridsportförbundet som beslutat att kvalitetsmärka föreningen. "Det betyder väldigt mycket", säger ridskolechef Maria Molinder.

Annons

Svenska Ridsportförbundet har beslutat att kvalitetsmärka Timrå Hästsportförening.

Timrå Hästsportförening har blivit kvalitetsmärkt av Svenska Ridsportförbundet. Skylten är ett bevis på att anläggningen och driften av anläggningen håller hög nivå.

– Den här utmärkelsen betyder väldigt mycket, just eftersom att den är svår att få. De kollar på att samtliga krav uppfylls. De har tittat på verksamheten, hästar, handikappsanpassning, samt utbildning och behörighet hos ridlärarna. Det har gjorts en översyn av verksamhet och anläggning, säger ridskolechef Maria Molinder.

Även föreningens ordförande, Annelie Hamrin poängterar vikten av kvalitetsmärkningen.

– Det är jätteroligt! Det har blivit hårdare kriterier för att få skylten. Vi har verkligen satsat på att göra bra rekryteringar och få alla att trivas. Det här är ett bevis på att det ger resultat. Många får kämpa i motvind just för att det är en tjejsport, så detta blir som ett erkännande, säger Annelie Hamrin.

Föreningen har fram till nu haft den tidigare kvalitetsmärkningen, som varit aktuell fram till att kvalitetssystemet gjordes om 2014.

– Det här är en kvalitetsmärkning som vi haft tidigare, men nu har förbundet gjort om skylten. Förut har det varit flera skyltar, där det var olika krav för särskilda skyltar. Numer går alla krav under samma skylt, vilket gör det lite unikt att få skylten.

Det som bland annat ses över vid en kvalitetsmärkning är anläggning och driften av verksamheten.

För att en förening ska bli kvalitetsmärkt måste flera aspekter ses över.

– Vi tittar på ganska många olika delar. Bland annat ser vi över hästhållning, säkerhet, föreningens policydokument, vision och verksamhetsinriktning. Vi tittar även på personalen och deras utbildning, samt hur säkerhetsaspekten i både ridhus och stall ser ut. Det går kort och gott att sammanfatta det med att det främst är säkerheten för människa och häst vi tittar på, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare, Svenska Ridsportförbundet.

Kvalitetsmärkningar görs för att kunna förändra och förbättra. Tanken är att den största drivkraften för att få skylten ska vara arbete för förbättringar för både människa och häst.

– Dessa kvalitetsmärkningar fungerar som en morot. Det är för att få högre kvalité på föreningar och anläggningar. Vi ser det som ett bra arbete för utveckling av den svenska ridskolan.

Annelie Hamrin är ordförande i föreningen. Hon är mycket glad över kvalitetsmärkningen. Här tillsammans med hästen Rick.

Timrå Hästsportförening uppfyller samtliga krav, både när det kommer till anläggning och verksamhet. På torsdag kommer de hålla öppet hus och visa upp verksamheten.

– Vi kommer att guida runt och visa både den vanliga verksamheten och även handikappsverksamheten, säger Maria Molander.

Mer läsning

Annons