Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigetoppen gör upp i Kungsnäs: "Den största tävlingen någonsin för oss"

/
  • Hemmahoppet Moa Lundgren njöt av att få göra SM-debut på sin hemmaplan. Här förbereder hon sin häst VIP Little Santes inför den första SM-omgången.
  • Moa Lundgren och VIP Little Santes såg fram emot den första SM-omgången på lördagen. Där gick det inte som hemmahoppet hade hoppats på, men hon får ändå hoppa B-final på söndagen
  • Tävlingsledaren Jennie Sahlin var nöjd med allt kring arrangemanget. Sundsvalls Ridklubb har planerat för ponny-SM i ett år och det har gett resultat.
  • Med 300 startande hästar så har Sundsvalls Ridklubb fått bygga upp stora provisoriska stallplatser för alla besökare som behöver det.
  • Totalt 840 starter blir det under tävlingarna som pågår under fyra dagar. Helgens SM-klassade omgångar är självklart höjdpunkten.
  • Efter en lite lugnar inledande torsdag så har läktarna i ridhuset i Kungsnäs varit fulla det senaste dagarna.

Det är det största arrangemanget hittills för Sundsvalls Ridklubb.
– Det här blir den största tävlingen som jag har varit med på, säger hemmahoppet Moa Lundgren.
På lördagen inleddes ponny-SM på Kungsnäs – med landslagsledningen på läktaren.

Annons

Det har pågått tävlingar sedan i torsdags på Sundsvalls Ridklubbs anläggning, men då har det handlat om lägre klasser utan SM-status.

Det är under helgen som medaljerna ska delas ut och på lördagen inleddes kvalificeringsomgångarna inför söndagens SM-finaler.

– Vi har planerat för det här i ett års tid och allt har gått otroligt bra så här långt. Både publik och ryttare har varit nöjda, mycket tack vare våra helt otroliga funktionärer och det handlar om 150 personer som ställer upp varje dag, säger tävlingsledaren Jennie Sahlin.

Sundsvall Ridklubb har erfarenhet av att arrangera stora tävlingar tack vare Sundsvall Summer Horse Show, men ponny-SM är ett steg till.

– Det är nästan dubbelt så stort. Det här är det största någonsin som vi har haft. När det handlar om ett SM så får vi ögonen på oss på ett helt annat sätt också. Förbundet har haft fem representanter här till exempel, säger Jennie Sahlin.

På lördagen kom dessutom nye landslagsledaren Tomas Fasteus till Kungsnäs för att presentera sig och leta efter framtidens landslagsryttare och han fick sällskap av tidigare OS-ryttaren Jens Fredricson.

SE OCKSÅ: Landslagsledarens bästa tips till unga ryttare

Vi träffade Moa Lundgren innan hennes första start i SM och hon var hoppfull.

– Det är kul att det är på hemmaplan för många kan komma och titta. Jag hoppas att det kommer att gå bra, men konkurrensen är hård eftersom det är många duktiga ryttare med, säger Moa Lundgren.

Och marginalerna är små i ridsport. Moa Lundgren kastades av vid ett av hindren i den första SM-omgången i kategori C och det innebär att hon får hoppa i B-finalen på söndagen.

Näsets RS Saga Harström stod för en stark insats på en krävande bana och för hennes del blir det A-final. Dit tar hon med sig åtta fel, men det var bara en ryttare som var felfri i den första omgången i kategori D

Mer läsning

Annons