Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ridtjejen träffade kärleken och sadlade om till trav – nu drar de in miljoner tillsammans

Som liten var det bara ridningen som gällde för Lina Tallberger. Men när kärleken Robert Skoglund skulle bli proffstränare inom travet blev hon tvungen att välja mellan livet med honom och trav, eller en fortsatt satsning på ridsporten.
Nu drar superparet in miljoner tillsammans och är bland de mest framgångsrika i Sverige.

De är vad man skulle kunna kalla ett superpar.

Lina Tallberger, som tidigare varit en ridtjej hade bestämt sig för att byta fokus till trav. Hon sålde sin häst till sin syster och valde att satsa helt på trav med pojkvännen Robert Skoglund i stället.

Paret, som ursprungligen kommer från Sundsvall, träffades genom Facebook.

– Det var Robert som la till mig, jag hade aldrig träffat honom men godkände honom ändå. Sen började vi skriva med varandra och bestämde att vi skulle ses. På den vägen är det, säger Lina Tallberger.

Läs också: Tallberger med drag i stallet

De bodde i hop i Sundsvall i ungefär ett år innan de flyttade till Bollnäs för att satsa helhjärtat på travverksamheten.

– Vi hade en fin gård och bra träningsmöjligheter i Sundsvall, men det fanns inget utrymme för oss att växa, säger Lina Tallberger och fortsätter:

– Jag hittade en perfekt gård i Bollnäs, men det tog ungefär två månader att övertala Robert till att flytta, han var väldigt hemkär och ville helst inte lämna Sundsvall.

Till slut, i augusti 2014, gick ändå flyttlasset och travparet lämnade Bergsåkersbanan och blev Bollnäsbor. Innan Robert Skoglund tog ut sin proffstränarlicens stod Lina Tallberger som tränare på hästarna. Nu är Robert tränare och Lina hästskötare.

Läs också: "Hårt arbete som ligger bakom resultaten"

Tillsammans har paret fått stora framgångar på väldigt kort tid. Men framgångarna har inte kommit gratis. När de började sin rörelse hade de inget kapital, eller familjer som kunde bidra med pengar.

– Vi satsade det lilla vi hade och har lyckats bygga upp en fungerande och framgångsrik rörelse från tomma händer. Det var väldigt gånger vi var nära att ge upp när vi kände att vi gick på knäna ekonomiskt. Det är nog en av anledningarna till att vi fått så mycket framgång, för vi har aldrig tagit något för givet utan jobbat stenhårt hela tiden, säger Lina Tallberger.

Läs också: Storseger i V75 för Alftapar

Och bra har det gått. Under 2014 körde paret in över 700 000 kronor, på endast åtta starthästar. Och 2015 visade ännu finare siffror. Hela en och en halv miljon inkörda kronor och de fick dessutom utmärkelsen som Sveriges fjärde bästa kallblodstravare 2015.

– Det brukar inte gå så här bra direkt, men vi har jobbat stenhårt. Vi var med i alla de stora finalerna och vi hade chans på över två och en halv miljoner, men det blev några små missar som gjorde att vi inte nådde ända dit, säger Lina Tallberger.

I år siktar paret ännu högre. Det främsta målet är derbyt i Östersund i augusti.

– Det är ett derby för fyraåringar så vi siktar stort mot det. Men sen ska vi så klart försöka slå fjolårets siffror över lag, säger hon.

Läs också: Hästen som inte fanns skulle slaktas – blev en vinnare i stället