Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rikard Grip: oklart om Emil startar - svenska chanser finns på damsidan

Emil Jönsson är fortsatt isolerad från resten av gruppen. – Vi har inget svar på om han kommer att starta i morgon, det kommer i morgon bitti, säger förbundskapten Rikard Grip.

Annons

Det snöar i Oberstdorf, men det blir bara vatten på marken. I rusket är landslaget ute och kör en lättare träning på vilodagen efter de tre inledande tävlingarna av Tour de Ski.

– Det har varit tre tuffa tävlingar och det är klart att många känner av det. De tycker det är skönt att komma ner på lite lägre höjd. Men det är bra energi i gruppen och många är peppade inför de kommande tävlingarna, säger Rikard Grip.

Läs också: "Tour de Ski förintar sig själva"

Teodor Peterson hoppade av touren och åkte hem redan efter fredagens sprint. Nu har även Martin Johansson och Anders Svanebo hoppat av touren. Rikard Grip vet inte om det beslutet grundade sig i sjukdom som inte var riktigt ur kroppen innan tävlingarna.

– Kroppen svarade inte som den skulle helt enkelt, säger han.

På herrsidan ser det alltså tunt ut, särskilt nu när även Emil Jönsson hänger löst. Han är isolerad från resten av laget sedan i går, söndag, och det är oklart om han kommer att kunna köra sprinten på tisdagen. Om Jönsson missar den klassiska sprinten på tisdagen är han utesluten ur touren enligt reglementet.

– Vi har inget svar på om han kommer att starta i morgon, det kommer i morgon bitti, säger Grip.

Jönsson har laddat med akupunktur och har enligt sambon och flickvännen Anna Haag svarat bra på det, enligt vad Sportbladet erfar (se bilden från Emil Jönssons Instagram ovan).

Även om det är tungt för herrarna lever hoppet på damsidan. Charlotte Kalla har inte visat sig i sin allra bästa form under årets tour men är ändå fyra och har goda chanser att nå topp tre bakom Therese Johaug och Ingvild Flugstad Östberg. Dessutom har Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson och möjligen Anna Haag möjlighet att nå topp tio.

– Charlotte kan absolut slåss om en pallplats och vi har 3-4 tjejer som kan slåss om topp tio. I morgon blir det spännande med sprinten och det finns chanser i de klassiska distansloppen, jaktstarterna, säger Grip.

Samtidigt som beskedet om Emil Jönsson kom började den verkliga stormen kring bonussekunderna. Men för Rikard Grip handlar det om att fokusera på stunden och inte det som inte går att ändra i nuläget.

– Det har ju blivit väldigt omtalat nu men Martin (Johnsrud Sundby) är oerhört skicklig. Samtidigt behöver man se över hur det är och alltid vara öppen för att utvärdera och ändra om det behövs.

– Det går inte att lägga vikt och energi på det nu. Vi har ju FIS-representanter i varje land och då får man ta med sig åsikter och erfarenheter till diskussion, menar han.

Läs också om skidlegendarens svar till svenskarna om bonussekunderna.

Samtidigt tycker han att publiken inte får ge upp hoppet och tro att Tour de Ski 2016 redan är klart på grund av bonussekunderna som rasat iväg.

– Man måste ju titta på listan också - Therese har ju inte avgjort tävlingen.

Här följer du sprinttävlingarna från Oberstdorf live.

Läs också om hur ställningen ser ut inför tisdagens sprinttävlingar och vad som egentligen gäller med bonussekunderna.

Här kan du läsa allt du behöver veta om Tour de Ski 2016 och glöm inte att följa Skidpuls på Facebook för att få fler skidnyheter och reportage!