Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksarkivet i Fränsta växer

Riksarkivet MKC (Mediakonverteringscentrum) i Fränsta fortsätter att växa. – Vi kommer att anställa tolv produktionsassistenter under sex månader, och då blir vi över 100 anställda, berättar Lennart Hedlund, platschef.

Det var 1991 som Riksarkivet etablerade sig i Fränsta.
Då var det beredskapsanställd personal som fick jobb.
Första tiden var vi åtta anställa, och då var det många, främst många politiker som inte trodde på någon större utveckling. Resonemanget gick om att vi skulle bara bli kvar ett kort period. Jag själv trodde kanske att vi skulle hamna på omkring 50 anställda, men det har visat sig inte stämma, säger Lennart Hedlund.
Men han och han personal visade att de som var tveksamma till etableringen hade fel.
Antalet anställda och jobb som hamnat i Fränsta har stadigt vuxit.
Vi är 92 anställda idag och med de tolv som vi nu söker som ska jobba från februari och fram till sommaren kommer vi att vara över 100 anställda.
Bakom behovet av ytterligare personal ligger ett jobb som MKC har fått från det gamla lantmäteriet.
Och arbetet kommer i första hand att bestå av bland annat skanning av historiska dokument samt kringuppgifter, kvalitetskontroll och leveranser av digitala filer via Internet.
Det kan också bli så att någon av de som får jobb nu kommer att bli kvar. Det är nämligen en del pensionsavgångar som kommer och de tjänsterna måste återbesättas, fortsätter Lennart Hedlund.
MKC har anställt personal även under år 2006 och arkivet har också fått uppdrag i Kroatien för att hjälpa till att rädda olika arkiv.
Imorgon kommer MKC även att gå ut i annonser för att hitta de tolv personer som man kommer att behöva.
Vi känner att vi är tvingade eftersom det inte finns så många att ta från arbetsförmedlingen. Det kan ju också bli så att de som vi kommer att anställa kommer att pendla in i kommunen. Men det bästa är naturligtvis om de bosätter sig här eller redan bor här för kommunens framtid, slutar Lennart Hedlund.