Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksdagen kan vara Sveriges mest omoderna arbetsplats – så här blir parlamentet mer tidsenligt

Valet detta år har säkerligen hos många väckt en förnyad tanke om att valsystemet och riksdagens organisation och struktur borde moderniseras.

Sverige har ett av världens största parlament i förhållande av landets folkmängd. En liten jämförelse med våra grannländer ger exempel på detta: Norges Storting har 169 ledamöter och 5,2 miljoner människor och Danmarks folketing har 179 ledamöter och en folkmängd på 5,7 miljoner.

Våra 349 ledamöter för vår folkmängd på 9,9 miljoner sticker ut i en internationell jämförelse. Frågan vi kan ställa oss är om vi är mer demokratiska i Sverige? Svaret är nej!

Riksdagsarbetet måste öppnas och förändras för att inte upplevas som en isolerad och omodern arbetsplats.

Det är egentligen svårt att granska vad våra ledamöter egentligen gör ur ett kvalitetsperspektiv. Visst kan man mäta antalet motioner och göra annan sifferexercis men det ger knappast någon indikation på kvalitetsarbetet av de enskilda ledamöterna. Att rösta/votera är ju inte speciellt någon intellektuell verksamhet och garanterat ett enformigt görande för ledamöterna.

Arbetet i riksdagen ser jag som ett uppdrag som genomförs under mandatperioden och som ger ledamöterna rätten att vara "tjänstebefriad" från sitt "riktiga" yrke. Kontakten med verkligheten är viktig eftersom valresultaten kan innebära att uppdraget inte nödvändigtvis blir förnyat. Då ska ledamöter kunna återta sitt "riktiga" yrke.

Valsystemet har diskuterats och förändrats över tid och den nuvarande mandatfördelningen med den jämkade uddatalsmetoden och utjämningsmandaten har fungerat hyggligt. Nu ser vi tyvärr att regeringsbildandet har svårigheter så kanske en höjning av riksdagsspärren kan underlätta bildandet av starkare regeringar.

Här kommer mina förslag till ett mer tidsenligt och pragmatiskt parlament:

·  Minska antalet ledamöter till exempelvis 175.

· Maximera antalet mandatperioder för att undvika "yrkespolitiker".

· Öka datoriseringen för att underlätta voteringar etcetera, så att ledamöter kan jobba utanför riksdagshuset och hålla kontakt med verkligheten.

· Förläng arbetstiden i riksdagen så uppdraget blir mer likt resten av den arbetande befolkningen.

· Höj riksdagsspärren till 7–10 procent för att undvika småpartier som splittrar och söndrar handlingskraftiga regeringsbildningar.

· Se över otidsenliga arbetsformer kring exempelvis interpellationer/frågestunder, etcetera.

Riksdagsarbetet måste öppnas och förändras för att inte upplevas som en isolerad och omodern arbetsplats.

Dum Spiro Spero.

Stig Sundqvist

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel