Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksintresse för Mjällådalen

Mjällåns unika dalgång i Ljustorp är målet för Naturskyddsföreningens forskningsresa nästa sommar.
Ett 30-tal deltagare vid helgens nationella skogskonferens i Lögdö passade redan i går morse på att bekanta sig med den dramatiska naturen längs Mjällån, under sakkunnig ledning av Elisabeth Nilsson, Ljustorp.

Det är första gången skogskonferensen hålls här i Timrå, normalt brukar den hållas i Stockholm, berättar Berry Johansson från Naturskyddsföreningen i Timrå.

Ett 50-tal medlemmar från Kiruna i norr till Småland i söder har samlats i Lögdö bruk för att diskutera hotade skogar och vad som kan göras för att rädda dem.

Konferensen är samtidigt en förberedelse för den forskningsresa som ska göras hit nästa sommar, berättar konferensledaren Mirjam Lööf, skogshandläggare på Naturskyddsföreningen och en av föreläsarna.

Naturskyddsföreningen i Timrå har vind i seglen just nu, medlemsantalet har växt till över 400.

Nyligen bildade lokalföreningen också ett skogsutskott, under ledning av Harald Sehlin.

Jag läste om 5 i 12 i skogen i vår tidskrift Natur, och föreslog att vi skulle arrangera konferensen.

Tillsammans med Elisabeth Nilsson från Ljustorp, som länge kämpat för Mjälådalen, lyckades man också få till stånd en forskningsresa hit nästa sommar.

Redan på fredagskvällen visades bilder från Mjälådalen, och i gryningen på lördag morgon gav sig ett 30-tal intresserade iväg upp mot området i buss och bilar.

Elisabeth Nilsson berättade och visade, och gruppen fick gå fram och titta ner i ravinen.

Gå inte för nära stupkanten, varnade hon när gruppen beundrade utsikten över åns meandrar där nere i ravinen.

Här stod tidigare ett militärförråd, men det fick rivas när ån grävde sig in i slänten och marken försvann.

Exkursionen fortsatte genom orörda skogsområden, över platåer och getryggar med hisnande utsikt ner mot åns vackra dalgång.

Här finns ett litet skyddat område längs vattnet, i övrigt är Mjällådalen helt oskyddad, berättade Elisabeth Nilsson för gruppen, som till stora delar utgjordes av just de forskare som i sommar kommer att inventera det mesta längs Mjällån.

Flera i gruppen passerade på att studera lavar och annan växtlighet under exkursionen, som avslutades med lunch i Lögdö innan själva konferensen tog vid.