Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rikspolisstyrelsen vill sparka hög polischef

Länspolismästaren och Rikspolisstyrelsen vill att den tidigare biträdande länspolismästaren Göran Westman avskedas.

Bevis har framkommit om att Westman i omgångar haft kontakt med den organiserade brottsligheten och lämnat information som har rört en sekretessbelagd utredning som pågick.

På länspolischefens rekommendation vänder sig nu Rikspolisstyrelsen till Statens ansvarsnämnd med en begäran om att han ska avskedas.

Göran Westman blev förflyttad till Umeå i mars i år, men var fortsatt anställd i Sundsvall fast han blivit avtagen sina titlar.

Länspolismästare Per Silverliden förklarade förflyttningen med att Göran Westman gjort olagliga slagningar i polisens it-system.

Nu visar det sig att han haft kontakter med den grova organiserade brottsligheten och då lämnat ut uppgifter som har inneburit skada och fara för en utredning som pågick.

Kontakterna skötte han utan att ha fått förundersökningsledarens tillstånd.

Han har även köpt ut två mobiler, en till sig själv och en till en grovt kriminell person för att de skulle ha kontakt.

Den kriminelle använde sedan mobilen även vid samtal med andra misstänkta. Göran Westman köpte ut mobilerna och attesterade sedan själv räkningen, mot gällande regler.

Samtalen avlyssnades av polisens spanare som noterade att både den kriminelle och Göran Westman var angelägna om anonymiteten.

Göran Westman var högsta ansvarige för informatörsverksamheten och det finns flera nivåer mellan den befattningen och de som inhämtar information från kriminella. Det har också framkommit att han har förvarat sina fem jaktvapen i ett närarkiv i ett polishus utan att ha tillåtelse, utrymmet var tillgängligt för andra och vapnen var hopmonterade. Allt i strid mot vapenlagens bestämmelser

Göran Westman har även använt polisens alkomätare för att kontrollera att han själv var nykter, något som inte är tillåtet.

Vid hälften av utandningsproverna var det höga alkoholhalter.

Bara i ett av fallen har åklagarenheten för internutredningar funnit anledning att väcka åtal mot Göran Westman och det gällde ett dataintrång han gjorts utan att vara behörig till det. Då dömdes han till 30 dagsböter och det blev den officiella förklaringen till hans omplacering.

Göran Westman har tidigare arbetat på Säpo och varit livvakt åt kungafamiljen. Innan han kom till Sundsvall var han polischef i Örnsköldsvik.

Länspolischef Per Silverliden vill inte kommentera det som hänt. Polisförbundets ordförande i länet, Carina Ytterström, har fått spontana reaktioner kring det som hänt.

– Men det jag gör nu är att ta hand om Göran Westman som medlem i förbundet.