Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riktar stark kritik mot kommunalrådets beskrivning av "massboenden"

Oppositionspartierna M, C, KD och Vår framtid tar avstånd från den formulering som finns i kommunens årsredovisning gällande asylboendena i Torpshammar och Viskan.

När årsredovisningen togs upp i kommunfullmäktige så uppstod en hel del diskussioner gällande det som kommunalråd Sten-Ove Danielsson författat om asylboendena i östra kommundelen.

"Vi är naturligtvis medvetna om den situation som råder kring Viskan och Torpshammar med de massboenden som privata aktörer driver där", skrev han där, vilket väckte känslor på den politiska motståndarhalvan.

– Att osakligt peka ut vissa företagare som orsak till problem strider mot det uppsatta målet att företagen ska uppleva ett bra näringslivsklimat, skriver oppositionsföreträdarna Leif Edh (VFÅ) och Kjell Grip (KD) i den skriftliga reservation som nu är författad.

Bland annat pekar man på att det finns aktörer på fler orter med samma typ av verksamhet, och att det faktiskt är Migrationsverket som sätter ramarna.

– De privata aktörerna ska följa de avtal som är tecknade med Migrationsverket. Om kommunalrådet har misstanke och belägg för att detta bryts förutsätter vi att en anmälan görs, skriver oppositionsledarna, som även invänder mot ordvalet "massboende".

– Ett konstruerat, negativt laddat uttryck som kan jämföras med uttryck som massinvandring, vilket ofta används inom den främlingsfientliga idévärlden, skriver Leif Edh och Kjell Grip.

när frågan togs upp i kommunfullmäktige så var också kommunalrådet beredd att ta bort formuleringen, men så blev inte fallet då S-gruppen och SD uttryckte sitt stöd för att formuleringen skulle vara kvar i oförändrat skick.