Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rimlig hantering av svåra problem i husvagnslägret

Tiggarna som bor i husvagnslägret nere vid hamnen är sedan några dagar helt strömlösa.
Kommunens säkerhetschef Gunnar Åberg beslutade att strömmen skulle stängas av, eftersom elskåpet utsatts för sabotage och att fortsätta använda det skulle innebära livsfara för alla boende i lägret.

Annons

Socialnämndens ordförande Malin Larsson (S) står bakom beslutet med hänvisning till att säkerheten måste gå först.

Det råder viss oenighet kring vem som skulle ligga bakom sabotaget, men det står utom allt rimligt tvivel att någon eller några av personerna som bor i lägret vid åtminstone ett tillfälle har brutit upp skåpet för att laga strömmen vid ett tidigare tillfälle när kabeln till lägret var överbelastad så att säkringar gick.

Detta gjordes på ett amatörmässigt och inte säkert sätt, varför kommunen nu väljer att inte fixa strömmen.

Det var förra vintern som Sundsvalls kommun beslutade att förse husvagnslägret med ström, för att de som bor där skulle klara vintern.

Nu står kylan för dörren igen och utan ström kommer det att bli en hård vinter för dem som stannar i lägret.

Bland dem som har engagerat sig för tiggarna är det nu flera som riktar hård kritik mot kommunen och tycker lägret snarast bör förses med ström. Frågan är om det finns någon bortre gräns för vad kommunen bör göra? Hur många gånger ska de laga vad som är trasigt? Hur många gånger är det rimligt att informera de boende i lägret om vilka regler som gäller?

Hittills har kommunen hanterat situationen med tiggarna förhållandevis väl. Vi är långt från situationen som rådde i exempelvis Malmö där flera hundra tiggare vräktes från det läger som byggts upp på privat mark.

I september fattades beslut om att upprätta ett nytt "läger" i Sundsvall, på en lämpligare plats än den nere i hamnen. Någon sådan plats har tyvärr inte ordnats. Det bästa vore såklart om denna plats kunde vara en enklare camping, med tillgång till el och vatten, samt toalett och dusch. För detta vore det också rimligt att ta ut en avgift från dem som bor där.

Malin Larsson säger nu att detta inte är aktuellt före sommaren, varför de akuta problemen nu måste lösas. Vad är värst? Att tiggarna fryser hela vintern, eller att en livsfarlig brand riskerar att bryta ut i lägret? Finns alternativ? De som har barn har erbjudits boende i ett tillfälligt härbärge. Detta har de tackat nej till.

I det läget är det svårt att se vad kommunen mer kan göra.

LÄS OCKSÅ: Humant och rakryggat av Sundsvalls kommun

LÄS OCKSÅ: Tiggarna är här för att stanna