Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rimliga vinster i välfärden

Regeringen förklarade nyligen att övervinster på 15 miljarder kronor finns i välfärdsföretagen. Genom en vinstreglering ska pengarna hamnar tillbaka till välfärden. Stämmer det verkligen att välfärden är en stor rovdrift? När man läser regeringens egen utredning ser man att övervinsterna är 1,5 miljarder kronor per år, tricket är att multiplicera det med tio för att få en högre siffra.

Ännu mera oroväckande är att utredaren som gjort undersökningen inte fått räkna korrekt. Joackim Landström vid Uppsala universitet, som gjort beräkningarna, varnar för att förslaget kan leda till att många företag går i konkurs. Experten ville själv göra en beräkning över vad den rimliga vinsten skulle ha varit efter hänsyn till att företag belönas för innovationer och bra affärsmodeller. Men han fick direktiv att inte räkna på det rimliga sättet, för då skulle den relativt låga siffran på 1,5 miljarder kronor bli ännu lägre.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Läs även: Sundsvall stiger som raket på AT-ranking – men Örnsköldsviks sjukhus bäst i länet

Läs även: Ovisst om akutkirurgin i Sollefteå öppnar igen – länsklinikchefen: "Det blir mycket svårt"

Kommer då vinstförbudet stärka välfärden? Den bästa experten på frågan är den franska professorn i nationalekonomi Jean Tirole. För två år sen besökte han Sverige för att ta emot nobelpriset i nationalekonomi, just för sin forskning om hur välfärdsmarknader ska regleras. Hans omdöme var att regeringen tänker helt fel. Vinststopp kommer missgynna de bästa företagen och gynna de sämsta. Till råga på allt kan fifflare enkelt undgå den statliga vinstregleringen, genom att fakturera vidare till andra bolag eller ta ut pengarna som lön. Är det smart politik?

Nima Sanandaji

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel