Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ringde ett telefonsamtal – kostade 1500 kronor

Den 1 februari ändrades lagen och det blev då förbjudet för bilförare att hålla i och använda mobiltelefonen samtidigt som man kör bil.
Nu döms en av de första personerna i Västernorrland för brottet.

Mannen är i 65-årsåldern och kommer från Sundsvall. Han stoppades av polis vid en väg i Timrå kommun tidigare i februari och nu döms han för brott mot trafikförordningen.

Mannen döms för att vid tillfället ha använt mobiltelefon genom att hålla den i handen i samband med att han körde lastbil – bara några dagar efter att den nya lagändringen trädde i kraft.

För Plus-kunder: Efterlängtad lag träder i kraft i dag – polisen: "Många olyckor beror på mobiltelefonen"

Vid förhör har mannen uppgett att han vid tillfället ringde ett telefonsamtal till en bilreparatör för att berätta att bilen hade gått igenom besiktningen. Nu döms han för att ha ringt just det telefonsamtalet.

Den nya lagändringen lyder:

"Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen". 4 kap. 10 e § trafikförordningen (2017:1284).

Regeln gäller dig som kör till exempel moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil och tung lastbil.

Mannen har erkänt brott och nu döms han till att betala 1500 kronor i böter för brott mot trafikförordningen.