Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för fegare journalistik

Hovrätten fastställde på tisdagen den fällande domen för vapenbrott mot Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och två medarbetare. De tre dömdes efter ett reportage 2010 då tidningens reportrar skulle undersöka hur lätt det var att skaffa ett skjutvapen i Malmö. Efter bara några timmar hade reportern kommit över ett vapen, som sedan lämnades in till polisen.

Det är lätt att konstatera att lagar gäller också journalister. Vapenbrott är vapenbrott oavsett vem som begår det. Men kanske tåls det att fundera lite kring det här med uppsåt. Expressens syfte var att visa hur många illegala vapen som fanns i omlopp i Malmös undre värld och att det är enkelt att få tag i ett skjutvapen. Syftet var aldrig något annat än att lämna in vapnet till polisen efter att det hade införskaffats.

Det valde hovrätten, liksom tingsrätten tidigare, att bortse från. En uppenbar risk är att kriminaljournalistik därmed blir fegare och sämre.