Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för ökade transportkostnader

I mitten av januari besökte Moderaternas riksdagsledamöter i skatteutskottet arbetsplatser i Sundsvall för att och samtala om förutsättningar för ökad sysselsättning i hela Sverige.  Vi diskuterade särskilt förutsättningar för bättre, billigare och hållbara transporter och resor som spelar roll för fler jobb i växande företag.

För att hela landet ska utvecklas och växa krävs god tillgång till transporter och goda möjligheter för resor som också är så viktiga för vår konkurrenskraft. Sverige är ett land med stora avstånd och vår ekonomi bygger på transporter, resor och möten mellan människor. Bra transporter behövs för att företag ska vara konkurrenskraftiga, kunna anställa fler och få ut varor och tjänster till konsumenter i hela Sverige. Blir transporter och resor dyrare ökar kostnaderna för företagen och det gör svårare anställa fler. Ökar kostnaderna för transporter blir livsmedel, kläder och skor också dyrare för alla konsumenter.

Därför är det oroande att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu föreslår kraftigt höjda skatter på transporter. Det kommer att öka kostnaderna och slå mot möjligheterna att bo, leva och arbeta i norra Sverige. 

Om man lägger samman Socialdemokraternas och Miljöpartiets olika transportskatteförslag framgår att det vid ett eventuellt regeringsskifte blir kraftigt höjda skatter på bensin och diesel, en så kallad kilometerskatt på lastbilstransporter och en särskild flygskatt. De olika oppositionspartierna presenterar olika förslag om skattehöjningar och ökade kostnader på transporter kommer göra det dyrare att bo, leva och arbeta utanför de största städerna i Sverige. Med dyrare transporter kommer också kostnaderna öka markant för dem som driver företag, en kostnad som i slutändan kommer att hamna hos kunden. Skatter som till exempel kilometerskatten riskerar också att skada svenska företags konkurrenskraft internationellt.

För att Sverige ska kunna växa, även utanför storstäderna, krävs fortsatt goda förutsättningar för alla transportslag. Med den politik som föreslås av oppositionspartierna riskerar stora delar av näringslivet och de som bor utanför städerna få kraftigt ökade transportkostnader. Det är något som kommer kosta för alla som bor utanför Stockholm och det kommer slå mot jobben i norra Sverige. Moderaterna och Alliansen vill istället investera för att skapa drivkrafter för arbete, mer kunskap i skolan och satsningar på infrastruktur.

Henrik von Sydow (M)

Ordförande i riksdagens skatteutskott, Hallands län

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot från Västernorrland

Maria Abrahamsson (M)

Riksdagsledamot från Stockholms stad

Lars Beckman (M)

Riksdagsledamot från Gävleborgs län

Anette Åkesson (M)

Riksdagsledamot för Skånes län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel