Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för poliskaos i sommar – fackordförande: "Jag är djupt bekymrad"

Från den 26 maj ska alla larm i Norrland administreras från Umeå.
Polisförbundet har protesterat mot den snabba förändringen och påpekat det vansinniga i att göra den före sommaren och semestrarna när många är lediga.

– Dessutom är det nyutbildade som kommer att bemanna tjänsterna i Umeå, det kommer att bli tungt för dem. Jag är djupt bekymrad över att man inte gör halt och i alla fall väntar till efter sommaren, säger Carina Ytterström, ordförande i Polisförbundet Västernorrland.

Men beslutet om när regionledningscentralen, RLC, ska starta är taget på högsta nivå och gäller. Oavsett fackets protester.

– Man inför ingenting före semestrarna, inte något nytt projekt eller förändring, det är största trycket då och lite personal. De trodde att personal skulle flytta med till Umeå men så har det inte blivit. Vår civila personal har sökt sig till andra jobb.

Läs om: Andra effekter av polisens omorganisation

Inte heller är det klart med nya befäl på RLC. Tjänsterna har förhandlats men ingen har tackat ja eller nej än.

– Vissa av dem är inte utbildade och det krävs minst tolv veckors utbildning.

Enklare ärenden, som exempelvis förlustanmälningar, kommer att hanteras av polisens kontaktcenter i Luleå/Boden.

– Jag kommer ihåg när sammanslagningen genomfördes i länet och verksamheten hamnade i Sundsvall. Vi fick ett larm till Östra Långgatan och for dit. Men vi var i fel stad, och då var det ändå bara inom länet.

Person- och lokalkännedom är viktiga kunskaper när det krävs snabba utryckningar.

Läs även: Missnöje inom organisationen

Tomas Wallgren är biträdande chef på länskommunikationscentralen i Sundsvall som läggs ner.

– Teoretiskt blir det här bra. Praktiskt kommer det att ta ett tag och missar får man räkna med. Det kommer att göra ont ett tag för hela gänget är nytt, säger han.

Inte heller han tycker att det är optimalt att genomföra förändringen före sommaren.

– Så här stora förändringar gör vi normalt inte före semestrarna.

Men han ser också en förbättring i den nya organisationen.

– Det kommer alltid att bli återkoppling till anmälaren om vilka åtgärder som vidtagits. Det har vi inte gjort förut.

Uppgifterna kommer från ett polisförhör med befälet, som varit misstänkt för tjänstefel efter att ha skickat ut en efterlysning på felaktiga grunder. Ärendet blev nyligen nedlagt, men kritiken i förhöret vittnar om stora brister i arbetsmiljön vid ledningscentralen.

Västerbottens Kuriren skriver om ett polisbefäl i Umeå som i ett förhör sagt ”Det är bara att vara ärlig, det är kaos på vår ledningscentral”. Bland annat ska en operatör ha kallat ut polisens insatsstyrka fast vakthavande befäls fanns på plats och är den som ska ansvara för det.

Befälet säger även: ”Vi har inte ens rutiner, om det var bristfälliga, då hade det funnits rutiner. Men vi har inga rutiner. Det är sådant kaos hos oss att det är skrämmande”.

Benny Rinnström, är chef för ledningscentralen i Umeå, och kommer att bli chef även för den nya regionledningscentralen. Han har en helt annan bild av situationen:

– Den här beskrivningen känner jag inte till. Vi har en väl fungerande ledningscentral, absolut. Hans uppfattning får stå för honom. Det jag känner igen är att vi inte har skriftliga rutiner på alla uppdrag, men vi utför också otroligt många uppdrag, säger han till VK.

Och i maj ska RLC klara de fyra nordligaste länen som upptar 52 procent av landets yta.