Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk med sänkta brandskyddskrav på asylboenden

Migrationsverkets sänkta krav på brandsäkerhet i upphandlingar av asylboenden riskerar att leda till förlorade människoliv. Särskilt i ljuset av den senaste tidens brandattentat. Migrationsverket bör snabbt ta fram tydliga rekommendationer för ett bra brandskydd i akuta asylboenden.

Västernorrland och övriga Sverige står just nu inför en stor utmaning när det gäller att ta emot de människor som flyr och söker skydd i vårt land. En av de mest akuta svårigheterna är att ordna tak över huvudet åt dem som kommer hit.

Migrationsverket är den myndighet som är ansvarig för att ge flyktingarna någonstans att bo. För att snabbt kunna ordna fram boenden har Migrationsverket ändrat kraven på brandskydd i upphandlingar av asylboenden. De tydliga krav på brandskydd som vanligen ställs vid upphandlingar ställs inte i pågående upphandlingar.

Förändringen innebär bland annat att kravet på att en sakkunnig inom brandområdet ska intyga att anläggningen uppfyller ett fullgott brandskydd har tagits bort. Istället ska den som driver boendet garantera att det lever upp till brandskyddskraven. En annan förändring är att brandskyddet ska kontrolleras i efterhand, när verksamheten redan är i gång, i stället för som tidigare genom inspektioner innan tillstånd för verksamheten ges. Förändringarna ställer stora krav på kompetens hos de ansvariga för asylboenden.

Från Brandskyddsföreningens sida har vi förståelse för Migrationsverkets svåra arbete med att hitta akuta boenden. Samtidigt är det viktigt att brandsäkerheten inte äventyras. Tydliga och handfasta råd och rekommendationer för hur brandskydd kan anpassas till olika former av asylboenden skulle underlätta för ansvariga för asylboenden att ta sitt ansvar för brandsäkerheten.

Särskilt allvarligt är det försämrade brandskyddet mot bakgrund av att flera asylboenden på senare tid har utsatts för brandattentat. Attentaten måste stoppas, samtidigt som vi måste se till att byggnaderna har ett fullgott brandskydd. Sänkta brandskyddskrav, i kombination med attentat, kan resultera i omfattande person- och egendomsskador och i värsta fall att människor dör vid en brand.

Migrationsminister Morgan Johansson säger att regeringen står i begrepp att vidta extraordinära åtgärder för att ge flyktingar tak över huvudet. Vi hoppas att migrationsministern är lika tydlig med att inte tumma på säkerheten i de asylboenden som nu skapas.

För att lyckas med att ge flyktingar bra och brandsäkra boenden krävs samverkan över myndighetsgränserna. Vi hoppas att kommunerna i Västernorrland aktivt bidrar till att skapa en sådan samverkan. Från Brandskyddsföreningen sida bidrar vi gärna med kunskap och kompetens.

Anders Bergqvist

Generalsekreterare, Brandskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel