Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risken är att högern inte orkar stå emot

Det politiska kaoset i Gävle har nu gett ett borgerligt minoritetsstyre. Det åskådliggör det oskattbara värdet av blocköverskridande samverkan. Valresultatet i Sundsvall var sådant att det hade räckt med sossar och vänsterpartister för att nå majoritet. Sådant var de borgerligas misslyckande under den förra mandatperioden i Sundsvall. Hur det än går i framtiden är det bra att Centern i Sundsvall vågar tänka själv.

Klart är att i riksmåttstock så har SD gått fram med sex procentenheter sen valet. Någon liknande uppgång har inte noterats i Norrland, om man får tro den stora SCB-undersökningen. Men med tanke på flyktingströmmens storlek kan vi räkna med att SD ökar även här. Folk verkar nämligen inte förstå, att nyfascistiska SD gör det betydligt svårare att hitta de lösningar som nu behövs för att lösa akuta problem som tak över huvudet och att hålla ihop samhället.

Ju fler som går i SD-fällan, desto viktigare blir det att de anständiga partierna förmår att samarbeta. Kanske krävs det ett misslyckande av borgerlig Sundsvallstyp, för att de borgerliga i Gävle ska se problemet. I Gävle har de borgerliga i alla fall en borgerlig budget till sin politik. Det var ju det som fick de rödgröna där att avgå. Hur lång tid det tar innan SD där visar sitt rätta jag? I Sundsvall var de oförutsägbara. Den enda synbara linje de höll var att ställa till oreda.

Möjligen tänker de sig en klokare taktik nu. Även på riksmåttstock försöker man att åter profilera sig som ett högerparti. Risken är förstås att ett mer normalt agerande från SD:s sida stärker de Moderater som öppet förespråkar samverkan med nyfascisterna.

För ett år sen var läget ett annat. Med hjälp av att SD frångick riksdagens praxis, vann de borgerligas budget i riksdagen. Samtidigt deklarerade SD att man skulle fälla varje budget som inte stödde deras flyktingpolitik. Detta sammantaget fick statsminister Stefan Löfven (S) att utlysa nyval, något som i sin tur gav plus i opinionen. Folk gillar rakryggade politiker som inte dagtingar med sitt samvete för att sitta kvar. Jämför gärna med hur Moderaterna i Sundsvall satt kvar för att administrera en borgerlig budget, något som straffades av väljarna.

Nåja, säger du kanske, satt kvar gjorde sossarna i riket också. Men glöm då inte att det gjordes efter en överenskommelse som garanterade att man skulle få igenom sina budgetar fram till nästa val. Den så kallade Decemberöverenskommelsen var i grunden en moderat önskedröm om en cementerad blockpolitik. Problemet är i grunden inte att denna nu fallit. Det har nämligen öppnat för en hel rad av blocköverskridande överenskommelser. Problemet är att de Moderater som öppet vill samarbeta med nyfascisterna i SD, fått vind i seglen.

Ännu säger Moderaterna på riksnivå nej till att "Gävlemodellen". Frågan är bara för hur länge? För sossarnas del måste linjen att även i fortsättningen hålla öppet för blocköverskridande överenskommelser ligga fast. Mot SD gäller det att ständigt påpeka att det handlar om ett parti på yttersta högerkanten. Det lär i och för sig bli lättare i den mån SD fortsätter på den nu inslagna linjen att fjäska för Moderaterna.

Samtidigt går det att hoppas, att många borgerliga väljare kommer att slå bakut i den mån Anna Kinberg Batra (M) skulle välja den norska vägen av regeringssamarbete med extremhögern. Många borgerliga väljare vill säkert att vi gemensamt håller rent mot den yttersta höger som i Sverige är nyfascistisk.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel