Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ritningar till säkerhetsanstalten på drift

Saltviksanstalten i Härnösand ska bli landets säkraste.
Trots det har ett stort antal ritningar delats ut till byggföretag under anbuds- och byggtiden.
– Det är ju en balansgång mellan att göra det här vansinnigt hemligt och att bygga effektivt, säger Christer Isaksson, säkerhetsansvarig på Kriminalvården.

När bygget är klart i Härnösand kommer Saltvik att tillhöra topp tre i Sverige. Tillsammans med Hall och Kumla ska anstalten ta emot de allra svåraste fångarna i landet.

Att ritningarna hanteras på en mängd byggföretag i regionen ser Christer Isaksson ändå inte som något större problem.

– Ingen byggare kan bygga utan ritning, däremot finns det en strikt tågordning för hur ritningarna delats ut, säger Christer Isaksson.

I och med att de olika byggarna fått ta del av ritningarna har de informerats om den sekretess som råder kring projektet. De som sedan fått full access till byggarbetsplatsen och har dessförinnan genomgått en säkerhetsgranskning utförd av säkerhetspolisen, Säpo.

Att ritningarna sedan bara gäller den "pusselbit" som det enskilda byggföretaget är delaktigt i gör att Kriminalvården bedömer säkerheten tillräckligt god.

– Man kan aldrig gardera fullt ut. Om det är någon som har ett jättestort intresse av att gå utanför sin pusselbit, så finns det naturligtvis en sådan möjlighet.

– Det är ju ett problem, annars skulle vi ju inte bry oss om det här. Men de som vill åt det här i något destruktivt syfte vet ju inte hur han ska få tag i den person som har informationen. Och om de sedan skulle lyckas med det så kan de inte ta sig igenom hela systemet, utan bara genom en del av systemet, säger Christer Isaksson.