Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riv upp REVA-projektet

Den senaste tiden har det rapporterats mycket i media om det så kallade REVA projektet. Som innebär en intensifiering i arbetet med att utvisa människor som är papperslösa i Sverige. Kritiken har framför allt riktats mot att arbetsmetoderna har varit rent rasistiska där man stoppat människor enbart på grund av dess utseende snarare än misstanke om brott.

Det här är en utveckling som inte är värdigt ett land där man respekterar mänskliga rättigheter. Problemet är samtidigt mycket större än bara själva REVA-projektet i sig, det handlar om att flykting och asylpolitiken i allmänhet är inhuman och rättsosäker i Sverige idag. Ibland hör man talas om att Sverige för en massinvandringpolitik och att vi skulle vara världens mest öppna land. Detta är inte sant. I Sverige idag förs det en massutvisningspolitik, människor skickas i princip dagligen tillbaka till krig, förtryck och en säker död. Sverige är också det land som har blivit fällt flest gånger av FN:s tortyrkommité, just på grund av att vi utvisar människor till länder där de riskerar att råka illa ut. Det är idag i princip omöjligt att på laglig väg ta sig in Europa idag. Europas gränser bevakas strängt av Frontex och många människor drunknar eller skjuts ihjäl på väg in till Europa.

Det innebär att flyktingar tvingas sätta både liv och sina livs besparingar i händerna på människosmugglare. Alla människor måste ha rätt till en rättssäker asylprövning och Ung Vänster kräver att Fort Europa rivs, samt att bestämmelsen om att söka asyl i det första landet man anländer till tas bort. Problemen med den svenska asyl och flyktingpolitiken är omfattande, dels är tolkningarna av synnerligen ömmande omständigheter alldeles för snäva och man tar sällan tillräcklig hänsyn till barn. Sverige har raffinerat FN:s barnkonvention, men väljer i många fall att inte följa den. Ung Vänster vill göra FN:s barnkonvention till Svensk lag, vilket skulle innebära att apatiska barn inte längre kan Dublin utvisas till flyktingläger i Italien. Ett annat problem med asylprocessen är att den ofta är väldigt långdragen, det är inte ovanligt att personer får vänta flera år på svar. Ung Vänster kräver att personer som har bott i Sverige i mer än två år utan att ha fått besked på sina ansökningar ska få uppehållstillstånd i Sverige.

Alliansen tillsammans med Miljöpartiet har de senaste åren genomfört en rad reformer som gjort det svårare för människor att invandra till Sverige, bland annat så har man infört försörjningskrav för familjer som vill återförenas och tagit bort den såkallade sista länken bestämmelsen som innebär att gamla har rätt att återförenas med sina barn.

Ung Vänster kräver istället en flykting och asylpolitik som sätter människovärde och människa rättigheter i centrum. Vi kräver också att REVA projektet rivs upp och att personer som idag är papperslösa i Sverige får amnesti. Det är dags att riva murarna, alla människor har rätt till en fristad!

Isabell Mixter

Förbundsstyrelseledmot i Ung Vänster, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel